Начало Новини Актуално Сероочистките в Брикел тръгват след ОВОС

Сероочистките в Брикел тръгват след ОВОС

Актуално

В Министерството на околната среда и водите е стартирала процедурата за изготвяне доклад за ОВОС за изграждане на сероочистващи инсталации в два от блоковете на топлоцентралата на гълъбовското дружество Брикел. Това призна при посещението си в Стара Загора министър Нона Караджова.

Мога да ви уверя, че ще им съдействаме максимално да придвижат процеса, каза министър Нона Караджова.
Както е известно, по нейна заповед от началото на декември бяха изведени четири от блоковете на топлоцентралата и тя работи на минимална мощност, за да осигурява отоплението на обществените и социалните заведения в Гълъбово.
„Брикел“ има готовност да започне рехабилитация на блоковете и изграждане на модерна сероочистваща инсталация, за което има сключен договор с немска фирма и внесени банкови гаранции от собственика на дружеството. По време на протестите срещу намеренията на МСОВ централата да бъде затворена изцяло от синдикатите и ръководството на дружеството обявиха, че още през лятото в екоминистерството са депозирани всички необходими документи за стартиране на процедурата по ОВОС, без която изграждането на съоръженията не може да започне. Досега нито Караджова, нито подчинените й обясниха, защо тя се бави.
Министър Караджова дойде в петък в Стара Загора за официалното представяне на нов модул към системата за ранно предупреждение. Благодарение на него 48 часа по-рано заралии ще бъдат осведомявани за възможни замърсявания с азотен диоксид в града. Модулът е разработен от екип на доц. д-р Христомир Брънзов.

Информация: вестник Новината

Още новини