Начало Новини Актуално Сериозно се увеличава данъкът за хотели и бизнес сгради

Сериозно се увеличава данъкът за хотели и бизнес сгради

Актуално

От 4 до 6 пъти ще скочи данък сгради за хотели и кръчми с промените в Закона за местните данъци и такси, които вече са одобрени от парламента. Вместо собствениците да плащат налог според отчетната стойност на имота, предприемачите ще броят пари на държавата върху по-високата от отчетната стойност и данъчната оценка на имота.

Промяната се отнася не само за хотелите, а и за всички сгради на бизнеса. Фирмите ще имат време до 30 юни да подадат декларации в общините за притежаваните от тях имоти, за да може да се определят новите размери на данъците им, уточнява вестник Стандарт. Наред с новата формула за налога общините ще имат право да вдигнат данък сгради. Налогът за имотите ще бъде от 0,1 до 2,5 на хиляда от оценката им вместо сегашните от 0,5 до 2 на хиляда. Така разходите на собствениците на хотели ще се увеличат многократно, алармираха от туристическия бранш. В кризата е немислимо да се слагат още препятствия пред бизнеса, който бездруго се задъхва. Това коментира за "Стандарт" шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Ако това се случи, браншът ще бъде изправен до стената. Ще подарим хотелите си на общините, те да плащат заплати и да покриват разходите, емоционално се закани Рагин. Заради проблемите в сектора и задлъжнялостта туристическите босове обмислят да създадат своя банка, за да ползват по-евтини кредити. Скокът на местния данък сгради би бил пореден пирон в ковчега на туризма ни, категорични са от бранша. Още повече че модерните през последните години комплекси с апартаменти не са засегнати от промените във формулата за данъците, защото се водят жилищни сгради. Вдига се само горната граница на налога, който се определя от общините.

Комплексите с апартаменти не се категоризират, а дърпат от клиентите на хотелите, оплакаха се от бранша.
Увеличаването на налозите ще доведе до спад в бизнеса. Хората, които сега се движат на ръба и едва успяват да спасят бизнеса си, няма да могат да издържат. Това коментира собственикът на хотелската верига "Шарлопов хотелс" Стефан Шарлопов. Ако местните такси скочат, това ще се окаже капката, която ще потопи лодката. До 20% от бранша може да се окажат пред фалит, твърдят от туристическия сектор. За половин година оборотът на ресторантите е паднал над 20%. При едно вдигане на данъците собствениците и наемателите на заведения ще трябва да освободят персонал, за да свият още разходите. Това коментира председателят на Браншовата асоциация на ресторантьорите в София Атанас Димитров. Високите налози може да се окажат и пагубни за част от бизнеса, коментира той. Кризата принуди ресторантьорите да свият печалбата си и да наемат персонал на половин работен ден. Всеки нов разход неминуемо рефлектира върху бизнеса, категоричен е Димитров.

Още новини