Начало Новини Актуално Серийно производство на електромобили в България

Серийно производство на електромобили в България

Актуално
автомобили ловеч завод

През пролетта на 2012 година в България ще започне серийно производство на електромобили, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Тогава компанията Литекс Моторс ще има готова база в завода си край Ловеч и технологията да произведе първите серийни български електромобили.

Европейският съюз прие стратегия за развитие на незамърсяващи превозни средства, а България за пореден път изявява желание да участва в развитието на производство на електромобили, каза Трайков. Навлизането на електромобилите в градовете ще осигури по-чиста и защитена околна среда и това ще доведе до повишаване на качеството на живот.

Държавата ще осигури изграждане на пътна инфраструктура до завода за производство на електромобили в Ловеч, тъй като това е проект за инвестиция клас А, заяви още Трайков. Той отново обеща държавни стимули за покупката на електромобили. Както е известно, междуведомствена работна група обсъжда мерки за подкрепа на електроавтомобилната индустрия и използването на екоколите от гражданите. Сред предлаганите стимули са облекчаване на таксите при първоначална регистрация на автомобила, възстановяване на ДДС при закупуване на електромобил, въвеждане на преференциален режим на движение и паркиране в населени места. Кои от механизмите на подкрепа ще бъдат възприети, предстои да се реши в бъдеще.

Още новини