Начало Новини Актуално Сергей Станишев в Стара Загора: Очаквам реален анализ, а не вътрешни ежби

Сергей Станишев в Стара Загора: Очаквам реален анализ, а не вътрешни ежби

Актуално

Да мислят отговорно за партията, не да се занимават с вътрешни ежби и борби, кой над кого ще надделее, и да направят един формален жест на поднасяне на нечия глава на тепсия, призова старозагорските социалисти председателят на БСП Сергей Станишев. Стара Загора е първият български град, който той посети като президент на Партията на европейските социалисти (б.р. - ПЕС е втората по численост в Европейския парламент след ЕНП).

По думите му на предстоящата на 10 декември общинска конференция членовете на организацията трябва да се замислят какво куца в работата, каква е отговорността им пред партията и какво трябва да направят, за да стане тя по-силна. Преди да дава оценка на другите, всеки трябва да направи анализ на това, което сам е свършил. Ще чуем анализа и ако трябва - ще изразим ясна позиция. Ако трябва, на всекиго ще кажа в очите какво е направил и какво не е, добави лидерът на социалистите.
Според него във всяка община ще бъде направен реален, задълбочен анализ на постиженията и неуспехите на изборите, който не трябва да бъде самоцел, без да се търсят вътрешни измами или битки. Предстоящият пълен цикъл отчети и избори ще продължи процеса на анализиране на силните и слабите страни, за което оценката на изборните резултати е добра основа.

Станишев подчерта, че разделянето на групи, каквото неведнъж се е случвало в Стара Загора, няма да бъде конструктивно и няма да укрепи организацията, и припомни напрежението през 2003 и 2007 година, заради което не се постигнаха желаните резултати на изборите. Важното е да се постигнат изводи, които ще доведат БСП в Стара Загора до много по-добър резултат на парламентарните избори, категоричен е той.
Лидерът на БСП не скри, че още през май-юни резултатите от социологическите проучвания за Стара Загора са давали превес две към едно за ГЕРБ и било ясно, че изборите ще бъдат трудни. На местно ниво партията се е разграничила от собственото си управление (визирайки управлението на кмета Светлин Танчев), но разполага с много боеспособна изборна машина, каза той.

Като причина за протестите на синдикатите, зърнопроизводителите и жп-работниците председателят на БСП посочи липсата на диалог, откритата демонстрация на правителството, че ще прави каквото реши, и фактът, че няколко пъти е излъгало. За пример бе посочено споразумението със земеделските производители, под което са сложили подписи и министри, от което управляващите сега се дистанцират. Сериозните промени в пенсионната система пък трябвало да се консултират в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Ако управляващите имат капка разум и отговорност пред държавата, би трябвало да възстановят диалога и да започне нормално обсъждане на мерките, които са необходими. Ние като опозиция сме направили нашите алтернативни предложения и за приходната, и за разходната част на бюджета за второ четене. Няма защо г-н Борисов да ни плаши с това, че ще си хвърли оставката. Ако не може да носи бремето да управлява държавата, да си подава оставката. Не е лека тази работа, заключи Станишев.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини