Начало Новини Актуално Сергей Станишев пред вестник Старозагорски новини: Шменти капели са т.нар. необезпечени договори за 2 млрд. лв.

Сергей Станишев пред вестник Старозагорски новини: Шменти капели са т.нар. необезпечени договори за 2 млрд. лв.

Актуално


- Г-н Станишев, при посещението си в Стара Загора споменахте, че правителството на ГЕРБ е направило няколко много големи грешки. Кои са тези грешки?
- Най-големите грешки са в икономическата политика. До средата на миналата година в резултат на действащ антикризисен план успявахме (б.р. - правителството на тройната коалиция) да олекотяваме и да овладяваме привнесената в България криза. Достатъчно е само да кажа, че безработицата от тогава до сега скочи от малко над 7% на 11%, а в някои региони достига 18%. И това е най-големият проблем.
Голяма грешка беше това, че правителството си постави за самоцел да постигне балансиран бюджет за 2009 г. И то на всяка цена, според думите на министър Дянков. И за да гонят тази цел, спряха плащане към бизнеса за свършена работа, плащане към общини, инвестиционни проекти на държавата. Това създаде една снежна топка от неразплащания, която става все по-голяма и по-голяма и убива реалната икономика, и води до увеличаване на безработицата и до фалиране на фирми. И до това, че хората получават по-малки доходи.
На 1 октомври 2009 г. правителството на ГЕРБ прие свой антикризисен план - 87 мерки. На 27 април т.г. изтече този план като срок. Какви са резултатите? - питам. Резултатите са отрицателни. Виждаме, че дупката в бюджета нараства. Към април т.г. бюджетната дупка е 1.5 милиарда лева, защото им е сбъркана философията. Те не мислят как да задвижат икономиката, да я подкрепят и в резултат на това да съберат приходи, а се ограничават само върху рязане на разходи, които поставят под въпрос съществуването на цели системи в държавата. Новият антикризисен план съдържа някои положителни стъпки, но с огромно закъснение. Още при гледането на бюджета ние направихме предложение за деблокиране на резерва на Здравната каса, за да се стабилизира здравеопазването. Сега се прави половината от тази стъпка, която предложихме. И за увеличаване на средствата за заетост и за социално подпомагане сега се прави. От февруари казваме, че е необходима актуализация на бюджета, сега ще бъде направена, но това няма да реши проблемите. Това, което много ме обезпокоява, е че ние оставихме фискален резерв на правителството от 8.2 милиарда лева. Към момента той е паднал на 6 милиарда. Значи 2 милиарда и нещо са изядени, без ясна мотивация за какво - да е построена магистрала, да е построен обект, какъвто и да е? Досега само се режат ленти на стари обекти - наши обекти, финансирани от предишното правителство. И нещо повече - тази година в актуализацията на бюджета, която ще внасят, се предвижда фискалният резерв да падне на 4.5 милиарда лева. Това ни връща към 2005 г. Предишното правителство започна с фискален резерв от 4.5 милиарда лева, остави 8.2 милиарда. Значи за една година и малко ще изядат всичко, което е натрупано, без никакъв видим ефект за хората. Къде са тези пари?
- Споменахте за спрени плащания към бизнеса. А в същото време медиите съобщиха, че Софийска градска прокуратура Ви разследва за необезпечени договори. Тоест за 148 сделки на стойност над 2 милиарда лева.
- Дайте ги тези договори да ги видим. Поставихме парламентарни въпроси към министрите - да посочат кои са тези договори. Избягаха. Г-жа Цачева забрани да се отговаря на тези въпроси, защото това е кьорфишек или шменти капели, както се казва днес.
- В този контекст, притеснен ли сте от разследването на прокуратурата?
- Не, по никакъв начин. Вижте, няма правителство, което да няма договори, наследени от предходното. Доколкото мога да се досетя за това, което приказват, значи това са сключени договори от по-предишното правителство за дълги години. Да не би ние да сме сключвали договорите за хеликоптерите например?
- По-скоро става въпрос основно за необезпечени договори в строителството.
- Ами нека да ги видим. Завчера премиерът откри, доколкото знам, новата сграда на Русенския университет. 10 милиона дадохме предишното правителство за този корпус и съм много щастлив, че свършихме тази работа. Пожелавам на Борисов да открие и свои обекти.
- Въпреки че все още в Народното събрание няма внесен законопроект за спецсъд, спецпрокуратура и спецследствие, Вие лично като премиер на предходното правителство притеснявате ли се от този бъдещ съд?
- Аз не се притеснявам от нищо. Притеснявам се, че вървим към една полицейска държава, защото идеята на министър Цветанов според мен не е читава. Според мен той желае лично да овладее всички системи, да посочва кои съдии ще съдят по едно или друго дело, да посочва кои съдии са добри, кои прокурори са добри, да ги селектира. Чуйте му последното предложение - което е безумно - МВР да проверява кои ще бъдат избирани за ВСС и дали отговарят на критериите. За какво тогава е европейският принцип за разделяне на властите?
- Но Вие сам знаете, че правораздавателната система по време на Вашето управление, а и сега не работи ефективно.
- Дайте да видим защо. Защото основният проблем на правораздаването е слабият доказателствен материал, реално погледнато. Сега искат да компенсират това, че няма доказателства, с нови законодателни трикове от типа, че можете вие или който и да е да бъде осъден въз основа на анонимен свидетел или чрез специални разузнавателни средства (СРС), при условие, че никой вече няма контрол над тях. Те закриха независимия наблюдаващ орган - Бюрото за контрол върху СРС-та. Знаете ли кой контролира днес 10 000 СРС-та в България? Четирима депутати. Как го виждате това, след като тези депутати имат участие в комисии, заседават в пленарна зала... без никакъв експертен потенциал. Те правят и ще правят каквото си поискат.
- Сезирахте ли вече Конституционния съд за тези проектозаконодателни "трикове"?
- Подготвени са мотивите, ще съберем подписи и ще го сезираме.
- А сега накъде, г-н Станишев?
- Сега към София.
- Нямах предвид какво ще стане час след визитата Ви в Стара Загора. Питам Ви за в бъдеще. Ще останете ли в политиката?
- Не, няма да остана. (Смее се.).

Още новини