Начало Новини Актуално Сергей Станишев пред старозагорски журналисти: Вярвам, че президентът не би тръгнал да прави втора партия

Сергей Станишев пред старозагорски журналисти: Вярвам, че президентът не би тръгнал да прави втора партия

Актуално

- След 11 ноември, след създаването или официалното обявяване на президентския проект, БСП каква ще се яви в него?
- Вие шегувате ли се? БСП върви по своя път много ясно - не от една или друга дата, от 1 януари, 1 май, 5 май, 11 ноември. Това е партия на 119 години, която е единствената реална политическа алтернатива на ГЕРБ в момента.

Аз съм коментирал няколко пъти инициативата на президента с уважение и с очакване, разбира се, какво в крайна сметка ще бъде предложено. Защото тази инициатива може да се развие по различен начин. Ако това е форум за привличане на граждански потенциал, на експертен потенциал за по-добри управленски решения - това е хубаво. Ние винаги сме работили с неправителствени организации и сме търсили по-широк диапазон на мнения. Трябва да е ясно, че това трудно би могло да бъде политическа алтернатива, защото това означава квазипартия. Ще видим на 11 ноември какво ще се случи и какви ще са посланията и тогава ще мога да коментирам и политическата позиция и отношение на президента.

- Социолозите казват, че учредяването на това сдружение може да доведе до отлив на ваши членове, това притеснява ли Ви?

- В момента не ме притеснява. Има много спекулации. Ще ви дам един пример. Твърди се, че 17 на сто са готови да гласуват за подобна формация. Някой чел ли е социологическото проучване на "Алфа рисърч", на което се основава това твърдение? Ами то личи, защото там е зададен въпрос - готови ли сте да гласувате за кандидат за президент, посочен от Георги Първанов? 17% отговорят "да", 47% отговарят "не". Естествено, от тези 17% една трета са членове на БСП, познайте защо? Естествено, защото Георги Първанов е президент, който беше издиган и подкрепен от БСП. Това е съвсем различно, Вярвам, че президентът добре разбира своята отговорност и пред България, и пред левицата, в това число пред БСП, и не би тръгнал да прави втора партия.

- А припознавате ли президента в следващата една година, след като той обяви инициатива си?

- Аз се отнасям към президента с уважение като към държавен глава и приемам неговото право да инициира граждански инициативи, да търси потенциал, да споделя своите критики и неприемане на начина на управление на ГЕРБ. Но това едно, а политическа формация е съвсем различно нещо.
- Имате ли представа каква част от депутатите от БСП са поканени в лично качество?
- Не знам, но ако някой мисли, че ще има разделение в групата, не си правете илюзии. Какво мислите, че Ламбо, ако бъде поканен, или Ивайло Калфин, ще забравят своите политически ангажименти съм БСП? Хайде да не се шегуваме.

Интервюто е публикувано във вестник Старозагорски новини

Още новини