Начало Новини Актуално Сергей Станишев иска Дом паметника на Бузлуджа (видео)

Сергей Станишев иска Дом паметника на Бузлуджа (видео)

Актуално
Бузлуджа

Лидерът на БСП Сергей Станишев иска да стопанисва Дом паметника на връх Бузлуджа, известен като Чинията. Той е изпратил писмо до областния управител на Стара Загора Йордан Николов, който да представи искането на премиера Бойко Борисов и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Паметникът е в лошо състояние и се руши. Областният управител на Стара Загора Йордан Николов издаде заповед, с която забрани достъпа на лица в сградата на Дом паметник връх Бузлуджа, извършването на всякакви  технически дейности и влизането на хора в сградата за осъществяването им, като превантивна мярка за недопускането на инциденти, поради лошото състояние на недвижимия имот.

В мотивите на областния управител се посочва, че недвижимият имот Дом паметник комплекс връх „Бузлуджа”, в землището на с. Крън, община Казанлък, частна държавна собственост, е неизползваем, с нарушена конструкция и в лошо състояние, поради което е негоден за експлоатация, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Съгласно Становище с вх. № 19-00-1162/27.07.2011 г. на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” - Стара Загора, не трябва да се допуска извършването на технически дейности и влизане на хора вътре в сградата, поради наличието на неукрепени и рушащи се части от строителната конструкция.
В писмо на ръководителя на Клиентски енергоцентър - Казанлък на EVN България Електроразпределение АД, с вх. № 19-00-1162/ 27.07.2011г., се посочва, че не може да се осъществи нормално електрозахранване на Дом паметника на връх Бузлуджа, поради разкопани и демонтирани кабели, липсата на трансформатори и уредби за ниско и средно напрежение. Поради реалната възможност за злополука, становището на EVN България Електроразпределение АД - КЕЦ Казанлък е, че няма възможност за нормално захранване с електрическа енергия на сградата.

Още новини