Начало Новини Актуално Сепариращата фирма в Казанлък заплаща на Общината за тон сортиран отпадък

Сепариращата фирма в Казанлък заплаща на Общината за тон сортиран отпадък

Актуално

Сепарираща фирма Казанлък заплаща община тон сортиран отпадъкСлед решение на Общинския съвет на Казанлък и сключен договор за сътрудничество, Грийнпланет ООД изгради за своя сметка сепарираща инсталация за сортиране и обработка на битовите и производствени отпадъци, генерирани от домакинствата, обществените и административните учреждения, училищата, търговските, промишлените и туристическите обекти на територията на община Казанлък.

Съгласно сключения договор фирмата изплаща на Община Казанлък по 10 лв./тон за сортирани рециклируеми отпадъци от хартия, пластмаса и метали. Освен това тя за своя сметка транспортира остатъчната фракция след извършеното разделяне, предназначена за депониране от сепариращото съоръжение до входа на депото за твърди отпадъци, а след изграждане на Регионалната система за управление на отпадъците, транспортирането ще става до входа на Претоварна станция – Казанлък, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Капацитетът на съоръжението е 100 тона на ден. В момента средно дневно се обработват 40 тона отпадъци. Рециклируемият отпадък представлява около 15 - 20% от общия поток отпадъци, обясни управителят на Грийнпланет ООД Петър Цветанов. В момента във фирмата работят 37 човека на 12-часови смени.
Направената от фирмата инвестиция е 550 - 570 хил. лв., която включва съоръженията за разделяне на отпадъците, кантар и транспортни ленти. Предстои монтирането на допълнителни транспортьори и други технически съоръжения.

Община Казанлък постигна намаляване на депонирания отпадък със сепариращата инсталация, а фирмата заплаща на Общината за сепариране на отпадъка. Този опит е изключение от практиката в страната, където общините плащат на фирмите за тази услуга. Тази практика стана възможна, благодарение на договор, възложен и одобрен от Общински съвет - Казанлък.

Сепарираща система в Казанлък

Още новини