Начало Новини Актуално Село Змейово пак обгазено на разсъмване

Село Змейово пак обгазено на разсъмване

Актуално

За втора поредна седмица в ранни зори село Змейово е обгазено. Сигналът за изключително гъста белезникава мъгла със специфичен мирис беше получен в 6.20 часа вчера от жителка на селото. "Тръгвайте веднага, не мога да ви опиша какво става тук", алармира жената.

Проверката, извършена от медията и един общински съветник от ОбС - Стара Загора, установи, че ясната и слънчева августовска сутрин свършва до Италианския мост, пише вестник Старозагорски новини. Мъглявината пълзеше по Змейовския боаз, а планинските възвишения и дърветата изглеждаха призрачно. И миришеше някак сладникаво, по-скоро като на горял полиетилен или на нещо подобно. От високото, на пътя за кариера "Змейово", ясно се виждаше, че целият район е обгазен. Мъглявината (по-скоро димът) "извираше" зад хълмовете, разположени на територията на военния полигон, и се разпростираше към Казанлък, Змейово, а през прохода и към Стара Загора. По пътя насевер констатирахме, че са засегнати и селата Ягода и Ръжена, а облакът е обхванал огромна територия. Едва ли може да става дума за сутрешни изпарения, тъй като по поречието на река Тунджа беше чисто.
Жената, подала ни сигнала, ни информира, че е усетила първите пристъпи на "нещо необичайно" още в 1.30 часа. Между 4 и 6.30 часа мъглявината вече била обхванала цялото Змейово и се виждали само върховете на близките дървета. Въздухът бил дразнещ и тя побързала заедно със съпруга си да замине за Стара Загора. Около 9.30 часа със сигнал за обгазяване ни се обадиха и от Казанлък.
Пак ли необясним природен феномен? Задаваме въпроса, тъй като автоматичната измервателна станция в областния град не отчиташе завишени стойности на нито един от наблюдаваните замърсители. И в Остра могила беше о'кей. В Ръжена обаче апаратурата на РИОСВ не отчиташе никакви стойности. Последвалата ни проверка в Системата за контрол качеството на атмосферния въздух установи, че за станцията в Ръжена няма данни още от петък - 30 юли.
Това ни напомня за една съвсем скорошна история, когато във въздуха на Стара Загора бяха замерени в продължение на няколко часа наднормени стойности на озон. Тогава се оказа, че модулът, отчитащ концентрацията на този газ, се е повредил и трябва да бъде сменен. Същото се случи и преди два-три месеца, когато наднормени стойности на азотни оксиди бяха обяснени с изтичане на газ от газанализатора.
Около 7 часа вчера сигналът е подаден и до директорката на РИОСВ - Стара Загора, Пенка Начева. Тя от своя страна е изпратила представители на "Гражданска защита" да направят допълнителни замервания на въздуха в Змейово. Ръчната апаратура обаче също не била отчела нищо тревожно, каза Начева. Въпросът за неработещата станция в Ръжена остана за допълнително изясняване.
Всеки път едно и също.

Преди няколко дни военният министър Аню Ангелов категорично заяви, че замърсяването на въздуха в региона не е от полигон "Змейово" и призова старозагорските военни, с които се срещна, да не се поддават на "масовата психоза". Не става въпрос за психоза, г-н министър, или за икономически интереси за полигон "Змейово", а за явления, които старозагорци периодично наблюдават вече повече от шест години. Става въпрос за въздуха, който дишаме ние и децата ни.
На кого вече да вярваме, г-н министър? Лично ние предпочитаме да вярваме на очите си и на една майка на тригодишно дете от Змейово, която вчера сподели, че малкият й син вече и изкарал две тежки бронхопневмонии с престой в болницата, че страда от множество алергии и че на тази възраст вече има 12 развалени зъба!

Още новини