Начало Новини Актуално Село Ракитница се жалва в Административния съд от ОбС - Стара Загора

Село Ракитница се жалва в Административния съд от ОбС - Стара Загора

Актуално

Вчера председателят на Инициативния комитет срещу изграждането на регионалното съоръжение за битови отпадъци край село Ракитница инж. Генчо Иванов e внесъл официална жалба в Административен съд - Стара Загора.

Тя е по повод на продължаващото повече от шест месеца мълчание на Oбщинския съвет по официално внесеното искане за местен референдум.
"До този момент нямаме нито отговор от председателя на ОбС, нито пък искането ни е внесено за разглеждане на сесия - подчерта Иванов. - Подобно отношение на практика представлява грубо нарушение на Закона за референдумите", коментира Иванов. Той припомни, че искането беше депозирано заедно с необходимите подписи на 20 ноември 2009 г. "Няма да чакаме още половин година, нека магистратите да си кажат думата", категоричен е председателят на Инициативния комитет.

Жителите на Ракитница атакуват изграждането на съоръжението с мотива, че не е спазено законното хигиенно отстояние до населеното място. В този дух са и всички изпратени до българските държавни институции писма - Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите, Постоянната комисия по околната среда към Народното събрание.
"Не само местната власт мълчи, а това е отношението и на всички държавни институции, които сме сезирали", подчерта инж. Иванов. За сравнение той посочи скоростта, с която е заведено дело по същия този казус в Страсбург. Цялата преписка е изпратена в европейския съд на 15 януари, а отговорът е получен на 15 май. Коментарът в случая е излишен.

Още новини