Начало Новини Актуално Село Обручище ще стачкува след 10 дни

Село Обручище ще стачкува след 10 дни

Актуално

"Чакаме разрешителни от Община Гълъбово и вероятно на 14 юни Обручище се вдига на протест. Имаме намерения през първата седмица в часовете от 06.30 до 9.30 да затворим пътищата към действащи предприятия в района.

Ако няма резултат, ще стачкуваме и от 15.30 до 17.30 часа", съобщи за вестник Старозагорски новини кметът на селото Илия Марков.

Той не отхвърли и варианта протести въобще да няма, ако до 14 юни се намерят пари за почистването на реките Соколица и Кумрия.
Проблемът на Обручище, свързан с наводненията при проливни дъждове, съществува от доста години. Последното наводнение остави под водна блокада повече от 100 сгради. Като причина за това се сочат непочистените корита на реките Соколица и Кумрия, както и липсата на отводнителен канал. Отделно в част от селото има високи подпочвени води.
През изминалите години жителите на Обручище са сигнализирали и са се обръщали за помощ към най-различни институции. Преди месец с посредничеството на областния управител Йордан Николов в Басейнова дирекция - Пловдив, бе изготвен и дългоочакваният проект за почистването на Соколица, финансиран от американския инвеститор в новостpоящата се ТЕЦ 1-АЕS. Но липсата на пари осуетява неговото реализиране. Досега само от ТЕЦ "Енел Марица Изток - 3" са изявили желание да финансират 1/3 от проекта. Това според кмета на селото е недостатъчно и той e категоричен, че хората вече са непреклонни в своите искания.

Още новини