Начало Новини Актуално Село Конаре разчита на европейски пари за водоснабдяване. От юни 2009 г. водата е в категорията негодна за пиене

Село Конаре разчита на европейски пари за водоснабдяване. От юни 2009 г. водата е в категорията негодна за пиене

Актуално

Повече от година вече Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве взема проби от питейната вода в Конаре, а заключенията са едни и същи - не е годна за пиене.

Дори имаше период, когато поради тази причина и детската градина в селото не работеше. Сега вече това е минало, а водата за малчуганите или се преварява, или се доставя от друго място, заяви кметът на селото Стефан Азманов. Това обаче не решавало проблема на 400-те жители на Конаре, пише вестрик Старозагорски новини.
Питейната вода за селото е от т. нар. "алпийски тип" - водохващане от планината. Тя минава през филтър, но това не решава на сто процента проблема. Към него се добавя и  остарялата водопроводна мрежа, изпълнена с етернитови тръби още през 1962 г. Така дъждовете, влачещи кал, листа и клони, както и честите аварии, правят водата годна за пиене само след преваряване. Хората в Конаре обаче не се съобразявали много с констатациите на здравната инспекция и си пиели от чешмите и кладенците. Интересен е фактът, че въпреки това досега в селото нямало стомашно-чревни заболявания, причинени от водата, каза Азманов.
Кметът е категоричен, че проблемът трябва да се реши трайно и завинаги. Анализите сочели, че за довеждащия 1600-метров водопровод от река Улищица, както и за подмяната на остарелите тръби в селото с дължина 12 километра, ще са необходими между 2 и 3 милиона евро. Тези пари пък можели да се намерят само през европейски фондове. В тази връзка общинският съвет в Гурково вече бил гласувал средства за дофинансиране на проект, който до няколко месеца щял да бъде готов и представен за одобрение. А после ще се чака. Колко - никой не знае.
Азманов сподели, че за решаването на проблема среща пълно съдействие от страна лично на областния управител Йордан Николов. Той подчерта и много добрите си взаимоотношения с РИОКОЗ и благодари на ръководството на "ВиК" - Стара Загора, за оказваната през последната година методическа помощ. Освен предстоящото изготвяне на проекта, кметът е занесъл проби за изследване от река Улищица в Басейнова дирекция - Пловдив.

Още новини