Начало Новини Актуално Села край полигона пак обгазени на разсъмване

Села край полигона пак обгазени на разсъмване

Актуално

"Повече не може да се търпи. За пореден път рано тази сутрин (б.р. - вчера) бяхме обгазени. Наблюдавах талазите от синкаво-синя гъста мъглявина, които дойдоха от "Момини гърди" и тръгнаха по билото на нашето село. Тя пареше на очите и ни задушаваше.

Най-потърпевши бяха хората с дихателни проблеми, пише вестник Старозагорски новини. Тези, които имат сърдечносъдови заболявания, също се оплакаха." Това коментира вчера пред медията ни кметицата на село Сулица Радка Минева. Тя съобщи още, че дългогодишният проблем с обгазяванията е особено актуален от 25 юли т.г., а на 1 август (неделя) ситуацията е била критична. Вчера кметицата не се сдържала и звъннала на областния управител, а след това и на "Гражданска защита".
"Дойдоха веднага от "Гражданска защита", мериха, но уредът им нищо не отчете. Съжалявам, че се обадих толкова късно - около 10.30 часа, когато мъглявината се беше разсеяла. Следващия път ще го направя още когато талазите заприиждат към селото ни", каза още г-жа Минева.
За обгазяване вчера ни сигнализираха от още три села край военния полигон "Змейово". Жители на Казанка алармираха, че освен затруднено дишане, стелещата се мъглявина им причинила и кашляне. На разсъмване мъглявината е преминала и през Ново село. Уважаван юрист буквално я определи като "река, която тече във въздуха". При това на височина около 2.5-3 метра от земната повърхност. А първият сигнал беше от село Змейово. Хората там твърдят, че мъглявината всъщност е започнала край тяхното село и впоследствие се разнесла към Сулица и останалите села. В Змейово също са решили да не търпят повече газовата инвазия, причиняваща им здравословни проблеми, и в началото на идната седмица подготвят създаването на инициативен комитет, който ще отстоява правата им.
Вчера стана известно, че от Екоинспекцията в Стара Загора са обяснили ситуацията с голямата влажност и изпаренията призори. Агроном от Стара Загора коментира пред медията ни, че ако има изпарения, те представляват бяла пара, която се издига вертикално към хоризонта и в никакъв не може да се разнася хоризонтално в ниските атмосферни слоеве, още по-малко да има оцветяване и да предизвиква задушаване и парене на очите.
Както се и очакваше, вчера всички данни на РИОСВ - Стара Загора, бяха в нормите. Станцията на полигон "Змейово" също отчете незначителни стойности на измерваните атмосферни замърсители. С няколко изключения - за азотен оксид, фосген и серен двуокис. За тези три замърсителя липсваха данни след 6 часа. А следващите започваха от 9 часа.

За шест години обгазявания гласът на хората от селата край полигон "Змейово" е глас пустинен. Нещо повече, на жалващите се навремето им вменяваха параноичен синдром. Изключение направи само областният управител Йордан Николов, който изслуша потърпевшите и най-вероятно им вярва.
Премиерът Бойко Борисов поиска факти, за да спре дейностите на полигон "Змейово". И вместо подопечните му министри от МО и МОСВ и техните местни представителства да се ангажират с проблема, те правят всичко възможно да докажат, че полигонът е невинен. Но ако ще си играем на съдебен процес - де юре са налице достатъчно факти. И ако според действащото в момента законодателство видео- и снимковият материал не могат да имат доказателствена стойност, налице са стотици свидетели. Техните показания никой уважаващ съд със сигурност няма да пренебрегне. Въпросът е да стартира съдебен процес. И колкото по-бързо, толкова по-здравословно. Всички останали игри на "Бай брадър" и развалени станции по време на обгазявания отдавна не се приемат насериозно от жителите на Старозагорска област.

Още новини