Начало Новини Актуално Седми варел с химикали е открит в р. Бедечка в Стара Загора. Остатък от етикет показва, че са били внесени от ГДР

Седми варел с химикали е открит в р. Бедечка в Стара Загора. Остатък от етикет показва, че са били внесени от ГДР

Актуално

Още един варел с химикали откри вчера РИОСВ - Стара Загора, във водите на река Бедечка при с. Могила, община Стара Загора. Незабавно са сигнализирани областният управител на Стара Загора и ОД "Гражданска защита", съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията.

На 16 ноември т.г., след сигнал на гражданин, в участъка на реката преди с.Могила бяха открити изхвърлени от неизвестен извършител други 6 варела с вместимост по 200 литра с нарушена цялост на опаковката, което е причинило изтичане на част от съдържащите се в тях химикали в речната вода и разнасянето на остра задушлива миризма. По частично запазения етикет на един от съдовете е установено, че съдържа инсектицид, а останалите вероятно са хербициди с изтекъл срок на годност. От остатъчния етикет контролните органи са успели да прочетат, че препаратите са били внесени от ГДР от "Химимпорт".
И 7-те варела са извадени от водите на река Бедечка и са предадени на лицензираната софийска фирма за обезвреждане "Балбок инженеринг", която има представителство в Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.
Със съдействието на зам.-кмета на Община Стара Загора Белчо Белчев, стоварените отровни "находки" на площадката на фирмата са били засипани с гипс и покрити с найлон. Същата процедура е била приложена и спрямо почвата, върху която са стояли варелите след изваждането им от реката, и пясъка, с който са били посипани камионите, извозили ги до площадката на "Балбок инженеринг". От фирмата са изпратили експертна група от София, която е взела проби за изследване на химичното вещество. "Варелите са обезопасени и не застрашават здравето на хората и околната среда", гарантираха от РИОСВ след извършената вчера проверка на място.
На 16 и 17 ноември екоинспекцията е взела водни проби от река Бедечка, които се анализират в Регионалната лаборатория - Стара Загора, към Изпълнителната агенция по околна среда. Пробонабиране е извършено и от река Сазлийка, след вливането на река Бедечка, при с. Сърнево.
Очаква се физико-химичният анализ да приключи тази вечер, а газхроматографските изследвания - до края на седмицата.
Жителите на селата, през които преминава река Бедечка, не са забелязвали наличие на измряла риба. Извършеният обстоен оглед на поречието на река Сазлийка от служители на община Гълъбово също не е установил наличие на измрели водни организми.
Въпреки това от РИОСВ - Стара Загора, предупреждават гражданите да не използват водата на Бедечка и Сазлийка за битови и стопански нужди, докато не бъдат готови резултатите от пълните анализи.
По случая е образувано дознание срещу неизвестен извършител.
Предполага се, че варелите са били складирани в селскостопанска сграда, която наскоро е била продадена или й е предстояло ремонт. Към днешна дата не е известно и кой е нарушил целостта на опаковките, довели да изтичане на химикалите в реката. Една от версиите гласи, че варелите са били изхвърлени цели, а нарушеното им покритие е от удар с кирки, дело на хора, които са се опитали да изкарат съдържанието и ги продадат за вторични суровини. Извършеното деяние е престъпно по силата на Наказателния кодекс и ако извършителите бъдат установени, те трябва да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Още новини