Начало Новини Актуално СДС и ДСБ регистрират Синя коалиция за Стара Загора

СДС и ДСБ регистрират Синя коалиция за Стара Загора

Актуално

Споразумение за общо явяване на изборите за местни органи на властта подписаха в края на седмицата в Стара Загора общинските организации на Съюза на демократичните сили (СДС) и "Демократи за силна България" (ДСБ). След Казанлък и Раднево, градът на липите е третият в областта с официално "подписан брак" за местния вот.

Двете политически партии се договориха да регистрират "Синя коалиция за Стара Загора", в която ще участват на равни начала, с един общ кандидат за кмет на общината и с единна листа за общински съветници. В споразумението обаче е записано, че бъдещата коалиция е за разширяване на формата чрез включване на други десни партии и организации, изповядващи идеите на обединената реформаторска десница, както и християндемократичните ценности и демократични принципи, пише вестник Старозагорски новини.
"В момента преговорите между СДС и ДСБ за избистряне на окончателната кандидатура за кмет на Стара Загора продължават", съобщи вчера за "Старозагорски новини" регионалният координатор на ДСБ в града на липите Светла Карастоянова. А председателят на областния изпълнителен съвет на СДС Любка Иванова уточни, че до 15 юни окончателната кандидатура ще стане известна. В хода на преговорите са разисквани и евентуални кандидати, които не са членове на една от двете политически формации и според Иванова такава кандидатура също е възможен успешен вариант.
В момента общинските организации на ДСБ и СДС в Стара Загора подготвят съвместно провеждането на отворените предварителни избори на "Синята коалиция" за излъчване на общ кандидат за президент на страната. От страна на СДС претендент е Светослав Малинов, а от страна на ДСБ - Румен Христов. Изборите ще се проведат на 12 юни, като гласуването в Стара Загора ще бъде в 12 секции. Право на глас, както и на истинските избори, ще имат всички пълнолетни български граждани, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание "лишаване от свобода". Във вътрешния вот освен двете основни партии ще участват още Българската социалдемократическа партия, Радикалдемократическата партия, както и партия "Обединени земеделци".

Още новини