Начало Новини Актуално Сдружението на общинските болници се жалва в парламента

Сдружението на общинските болници се жалва в парламента

Актуално

Всяка от общинските болници в областта е орязана до 40 на сто от бюджета за тази година. През миналата с делегираните бюджети от юни насам пак ни лишиха с толкова пари. Е, какво здравеопазване ще имаме за 2011 почти без пари?!, коментира най-непримиримият от шефовете на общинските болници в Старозагорска област - д-р Неделчо Тотев, управител на Чирпанската болница.

Представител за региона на срещата на 19 март с парламентарната здравна комисия и здравния министър е била д-р Кети Маналова от МБАЛ "Хр. Стамболски" в Казанлък. Тя е излъчена от новосформираното в края на декември м.г. сдружение на общински болници с председател д-р Димитров от Попово. В столицата д-р Димитров е уведомил здравния министър д-р Константинов, че всички общински болници имат големи дългове.
Сдружението иска преразглеждане на методиката на финансиране и да има равнопоставеност на болниците. Според недоволните, здравната карта била съобразена само със здравни критерии, но не и с демографски фактори, отдалеченост на районите и равните права за достъп до медицинска помощ.
"Само в мечтите е възможно всички болни да пътуват до София, за да се лекуват. Защо общинските болници, които обслужват една трета от населението на страната, получават едва 10% от средствата, които влизат от здравни осигуровки в Касата?", са питанията на малките болници към здравните управници, пише вестник Старозагорски новини.
"Срещи може и още да има, но пари няма да има", така песимистично обобщава резултатите от поредните преговори на високо ниво по бюджетите на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Още новини