Начало Новини Актуално Сдружение Самаряни започва работа с извършители на насилие

Сдружение Самаряни започва работа с извършители на насилие

Актуално
Стара Загора

Сдружение Самаряни стартира нова програма, която е единствена по рода си в България и е насочена към лицата, извършители на насилие, спрямо които е била наложена мярка за защита по реда на Закона за защита срещу домашното насилие, съобщиха от пресцентъра на организацията.

Специализираната програма е ориентирана към хора, които са извършили домашно насилие. Чрез индивидуални консултативни срещи и работа в група на тези хора се предоставя възможност да изследват причините за своето агресивно поведение и в рамките на посочените срещи ще бъде подкрепено желанието на участниците да разпознаят и преодолеят различни аспекти от своя проблем.
В разработения формат ще се работи за разпознаване на чувствата, мотивите, обстоятелствата, провокиращи агресивно поведение и насилие. Ще се работи на различни нива за преодоляване или трансформиране на неудържимите или внезапни пориви за преминаване от различни чувства към агресивно действие. Вниманието при работата ще бъде насочено и към експериментиране с алтернативно поведение при участие в конфликти, към развиване на навици за конструктивно решаване на семейни спорове.
Повече от три години експерти от Самаряни подготвят програмата, но поради различни нормативни пречки и липсата на съществуваща практика се забавя нейното стартиране. До сега 13 са издадените съдебни решения спрямо 13 извършители на домашно насилие, в които са постановени мерки от съответните съдилища за посещение на специализирана програма за въздържане от насилие.
Неявяването без уважителни причини на задължените да посещават програмата лица се счита за неизпълнение на Заповедта на съда и Сдружението сигнализира органите на полицията и прокуратурата. Съгласно разпоредбата на чл.21, ал.2 от „Закона за защита срещу домашното насилие”, при неизпълнение на заповедта на съда, полицейският орган, констатирал нарушението, задържа нарушителя и уведомява незабавно органите на прокуратурата. Освен това, неизпълнението на заповед за защита срещу домашното насилие е престъпление по смисъла на чл.296, ал.1 от НК, което се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева.
Занятията с извършителите на насилие ще се провеждат от квалифицирани консултанти психолози, веднъж седмично (всяка сряда) от 18 ч. в сградата на централното управление на сдружение Самаряни на ул. Патриарх Евтимий 57.
Съгласно чл. 5, (1), т. 5 и 6 от Закона за борба с домашното насилие, в издаваните съдебни решения, съответните съдебни състави задължават извършителите на насилие да посещават предлаганaтa специализирана програма за въздържане от насилие, като изрично това се упоменава в съответната заповед за защита на жертвата.

Още новини