Начало Новини Актуално Сдружение Самаряни връчи Годишните награди Добрият Самарянин за 11-ти път

Сдружение Самаряни връчи Годишните награди Добрият Самарянин за 11-ти път

Актуално

Носителите на наградата Добрият Самарянин 2021 г., са: 9 пожарникари и служители на Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението, гр. Стара Загора, и 4 доброволци от блок 286, положили свръх усилия в потушаването на огнена стихия на 16-ия етаж в жилищна сграда

За единадесети пореден път Сдружение Самаряни и партньорите от Обществения инициативен комитет на Годишните награди Добрият Самарянин - Община Стара Загора, Община Казанлък, Държавна Опера Стара Загора, Търговско-промишлена палата - Стара Загора, Регионална библиотека Захарий Княжески, гр. Стара Загора, Български Червен кръст - Стара Загора, Обществен Дарителски Фонд - Стара Загора, Регионален исторически музей - Стара Загора, Дарик Стара Загора, Телевизия Стара Загора, Моята еОбщина, Мидалидаре Естейт, КонтурГлобал Марица Изток 3, Български пощи ЕАД и Детска градина Светлина, изразиха всеобщото обществено уважение и признателност към хора, заслужили признание, вследствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или група от хора.

В година като тази, белязана с драматизмът на световната пандемия COVID-19, ние, Сдружение Самаряни и всички партньори от Обществения инициативен комитет, счетохме отново, че Годишните награди Добрият Самарянин трябва да изразят нашата всеобща човешка признателност към хора на първа линия, които спасяват живот ежедневно!
И през 2021 г., ние не отворихме номинациите за Годишните награди, а носителите на Отличието на общността и статуетката Добрият Самарянин са посочени от партньорите в Обществения инициативен комитет.

Носителите на Голямата награда Добрият Самарянин през 2021 г., са: Тодор Митев, Максим Вълков, Горан Гънчев, Димитър Димитров, Атанас Бараков, Деян Деков, Валентин Събев, Митко Дончев, Иван Иванов - пожарникари и служители от Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението, гр. Стара Загора,

и Видьо Видев, Мирослав Видев, Николай Елинов, Петко Куртев - доброволци и живущи в блок 286. Те са героите, потушили огнената стихия на 16-ия етаж, в блок 286, в кв. Самара-1, гр. Стара Загора!

За пожарникарите от Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението, гр. Стара Загора, да гасят пожари е техен професионален дълг и ежедневна практика, но сложността на този пожар провокира изявата на изключителна човечност и смелост - качества и действия, излезли извън границите на професионалните им задължения.

За мъжете - доброволци от жилищния блок, да запазят своята собственост и имущество е личен дълг, но включването им доброволно в помощ на пожарникарите, влезли в огнената стихия, и проявената от тях взаимопомощ, с риск за собствения им живот, е израз на безрезервно геройство.

 

Носителите на Отличието на общността Добрият Самарянин са:

Фондация Адезно, Туристическо дружество Сърнена гора и Образователен и туристически център Кукуряк за надмогване на обстоятелствата и сбъдване на мечта - планината да бъде достъпна за децата над ограничения и дефицити, планина и небе за всяко едно дете.

Екатерина Прангова и фейсбук групата Да помогнем на блок 286 - доброволци, дарители, симпатизанти, обединени от желанието да помогнат на пострадало семейство от блок 286 в пожар, изпепелил жилището им.

Отличията на 2021 г. носят общественото признание с думите на Песента за добрите самаряни, песен написана специално за добрите хора и изпълнена от голямата българска певица Ваня Костова и синът й Боян Михайлов. Тя е дело на композитора Валери Костов, а текстът е на Пламен Бочев. За първи път песента беше изпълнена на откриването на номинациите за наградата Добрият Самарянин 2012 г. Вдъхновение за създаването на Песен за добрите самаряни, г-жа Костова черпи от връчването на първата награда Добрият Самарянин 2011 година, когато тя и Боян Михайлов са официални гости.

През огън минават добри самаряни е фраза от песента, която авторите са посветили на първия носител на годишната награда за добротворство Стефан Стойчев от гр. Чирпан.

Тя с абсолютна сила е валидна за добротворците на 2021 г.

Подават ръка добри самаряни,

помагат в беда, през болката виждат.

Лекуват с любов земни рани

и носят на гръб твоите грижи.

През огън минават добри самаряни,

през своята болка, чуждата виждат.

Лекуват с любов земни рани

и носят на гръб човешките грижи.

 

История на Годишните награди Добрият Самарянин

През 2011 година Сдружение Самаряни учреди Годишните награди за добротворство Добрият Самарянин, които присъединиха град Стара Загора и региона към световните инициативи, свързани с развитието на местното културно-историческото и духовно наследство.

За това време са проведени 10 церемонии; получени са 86 индивидуални и групови номинации; избрани са 10 носителя на голямата награда Добрият Самарянин и 14 носителя на отличието на общността Добрият Самарянин; връчени са 2 извънредни награди - 1 за изключителен принос и 1 за геройство без граници (посмъртно); изработено е юбилейно издание на статуетката Добрият Самарянин с позлатени криле; създадена е песен, посветена на добротворците - Песен за добрите самаряни; издадена е пощенска марка Добрият Самарянин, брандирана е специална пощенска кутия, позициониранa на Централна поща - гр. Стара Загора и е зародена прекрасната идея за изграждането на монумент Добрият Самарянин, за който вече е създаден предварителен проект.

В книгата на доброто са записани имената на следните носители на годишната награда Добрият Самарянин: Стефан Стойчев, спасителят от автомагистрала Тракия; Мануела Малеева и д-р Бруно Франиер, благодетелите, подкрепящи деца с ортопедични проблеми в затруднено положение; Мария Попова, превърнала се в майка за момче от институция; Милен Минков, спасил удавник в бесните вълни на Ахтополския залив; Красимир Иванов, спасил живота на възрастен мъж; Мария Жекова, дарила имот в полза на талантливи деца, Таня Славова, превърнала се в ангел-спасител за младо момиче, Петко Димов, който не се поколеба да се хвърли в езеро Загорка, за да извади давещо се дете, Теодор Тодоров, който спаси млад мъж след автомобилен инцидент и появата на смъртоносна волтова дъга и проф. Лилия Пекова, обединяващ образ на цялата медицинска общност, посветена на борбата с COVID-19; за изключителен принос - Джонатан и Даниела Августин за подкрепата им към бездомните деца и техните семейства и развитието на самарянството в региона; за геройство без граници (посмъртно) - Пламен Петков, който спаси 5 годишно момиченце, но загуби живота си в ледените води край плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия.

Навсякъде край нас има подвизи и те трябва да бъдат разказани! На добротворците е определено да ги извършат, а на нас - да ги отличим и предадем на бъдещите поколения!

Още новини