Начало Новини Актуално Сдружение с нестопанска цел "За Марица Изток" ще работи за по-дългото съществуване на комплекса

Сдружение с нестопанска цел "За Марица Изток" ще работи за по-дългото съществуване на комплекса

Актуално

Сдружение с нестопанска цел "За Марица Изток" е учредено от работещите в комплекса. Това обяви по време на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора председателят на новосформираната организация и председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица Изток 2" Деян Дяков. Той е и зам.- председател на Националната федерация на енергетиците към КНСБ.

По думите му основната цел на сдружението е да защитава работата на служителите в "Марица Изток", да работи за съществуването на комплекса и да осигури продължаване на 60-годишна традиция в производството на електроенергия от местни лигнитни въглища.

Сред учредителите са синдикалисти в Маришкия комплекс. "Всички ние последните пет години работим по т.нар. "зелена сделка" и "справедлив енергиен преход", но виждаме, че обществеността в Старозагорска област не осъзнава сериозността на проблема, който се задава. А именно социално-демографски срив в областта и региона", посочи той. Според него компексът "Марица Изток" дава работа над 11 000 души пряко заети в дейността му и над 7000 души непряко заети работещи в частни фирми, доставчици на оборудване, горива, храни, вода и всичко необходимо за работата на комплекса. 

"Ако комплексът бъде затворен, ще настъпи социална катастрофа освен в Стара Загора и в областта. Над 32 000 души разчитат на доходи от комплекса. Средната възраст на работещите в комплекса е между 30 и 50 години", обясни той и допълни, че е непосилно да се поеме такава вълна от безработица. Ние казваме "не", няма да допуснем да бъде затворен комплексът по този грозен и безпардонен начин", категоричен е Дяков.

"Защото, ако се стигне до затваряне на термичните централи, под въпрос ще е енергийната сигурност на страната, а енергията, от която ще се нуждаем, ще е вносна и на по-висока цена", посочи още Деян Дяков. Той подчерта, че "комплексът може да бъде модернизиран и без да се стига до затварянето му". За целта ще настояваме в плановете за териториално развитие да влязат проекти, които ще гарантират това, допълни той. И припомни, че преди две години стартира подписка за запазването на комплекса. Синдикатите настояват комплексът да работи до 2038 година и да бъде извършен плавен "зелен преход". За да защитят интересите на комплекса, от сдружението обясниха, че ще се борят за места в Общинския съвет на Стара Загора на предстоящите през есента местни избори. 

Деян Дяков обяви, че на 17 юли организират среща с всички парламентарно представени партии от региона, бизнеса и обществеността, по време на която ще бъде обсъдена темата за комплекса "Марица Изток". "Надявам се след срещата да излезем с една обща позиция, която да стане декларация и да я внесем в Народното събрание", допълни той.

Източник и снимка: БТА

Още новини