Начало Новини Актуално Сдружение Подкрепа за дебют представи възродени занаяти в БТПП

Сдружение Подкрепа за дебют представи възродени занаяти в БТПП

Актуално
Млади таланти в работилница по плетиво

Сдружение Подкрепа за дебют представи млади таланти в Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Възстановката на традиционната седянка включваше демонстрация на наученото от участниците в проекта Художествените занаяти - поле за изява нa млади таланти в работилниците по плетиво, керамика, везба (бродерия на шевица), художествена обработка на кожа и тъкане на килими.

Младите хора, облечени в адаптирани народи носии, дело на една от обучителките, известният дизайнер Светла Димитрова, плетяха, бродираха, създаваха нетрадиционни изделия от глина и кожа, използвайки традиционни техники, научени по време на работилниците, съобщиха от пресцентъра на БТПП. В залата бе експонирана изложба от създадените през времето на обучението им изделия, които впечатлиха гостите с интересните идеи, хрумвания и качество на изпълнение.

Като възраждат традиционни занаятчийски умения майсторите и чираците по тази програма ще се влеят в светлата част от българската икономика, каза в своето приветствие главният секретар на Палатата Васил Тодоров.

Журналистката Славка Хинкова, председател на НПО Подкрепа за дебют, информира присъстващите, че целта на проекта е да мотивира младите хора да се запознаят със съответните занаяти, да усвоят стари техники на майсторене, да изразят своята креативност, като по този начин продължат традицията. Да се осъществи връзка между поколенията - младите да почерпят от опита на старите майстори, а те да се вдъхновят от младостта и да продължат да създават своите образци.

Майсторите и чираците получиха дипломи за успешно приключил етап на обучение. Инициативата се осъществява с подкрепата на Европейския съюз и Програмата Младежта в действие.

Връчване на дипломи на майстори и чираци

Още новини