Начало Новини Актуално Сдружение Гражданско управление e поредната куха структура в Казанлък

Сдружение Гражданско управление e поредната куха структура в Казанлък

Актуално

- Г-н Ангелов, как десноцентриските формации в Казанлък, сред които е ВМРО, възприемате учредяването на новото сдружение, оглавено от кмета Дамянов?

- Възприемаме го като поредната куха структура, гръмко афиширана като структура на гражданското общество. Нейната едничка цел е да замаскира и същевременно да провежда, в разрез със закона, предизборната кампания на един действащ кмет, какъвто е кметът на община Казанлък Стефан Дамянов.

За един месец нашият град стана свидетел на, да го наречем, втори подобен конгрес. В подготовката му по един напълно недопустим начин кметът използва общински ресурс. Това включва и служители в администрацията, които работиха по организацията на тези събития, отклонени от същинските си задължения, с една-единствена цел - да се обясни на гражданите колко хубаво място за живеене е Казанлък и че този факт пък се дължи единствено на безсънието на градоначалника.

В същото време това, че градът ни е тъмен, с ужасна инфраструктура, това, че имаме огромен проблем с материалната база на училищата и детските градини, огромни проблеми в културните институти, трябваше да бъде скрито от хората. Трябваше всичко да бъде представено по начина, по който се представяха нещата в България преди 20 години - едни времена, за които Дамянов очевидно страда.
Смятаме, че е много лицемерно от негова страна да оглави гражданско сдружение, което си е поставило за цел, видите ли, да засили контрола на гражданите върху действията на местната законодателна и изпълнителна власт. Аз питам: кметът как ще успява да съвместява тези неща, при положение че той представлява изпълнителната власт в града? Излиза, че той ще контролира сам себе си. Това на практика е невъзможно, а и е безкрайно смешно.
- Смятате ли, че чрез сдружението ще бъде направен опит изпълнителната власт да въздейства върху местната законодателна власт?
- Чувам в изявления по медиите, защото самото учредяване стана доста на тъмно - бяха заключени вратите и де факто нямаме много информация какви цели си поставят учредителите, че трябвало да се работи в посока засилване на правомощията на кметовете на общините. Това лично на мен не ми звучи особено сериозно, защото законодателят има проблеми в Закона за местното самоуправление и местната администрация за това, че не са изчистени взаимоотношенията точно между изпълнителната и законодателната власт. На моменти те се застъпват, но законът може да бъде променен. Тази идея обаче, да бъдат засилени правомощията на кметовете, не е сериозна, защото е нормално местната власт да следва структурата на националната. Ние сме парламентарна република, а не президентска. Най-висшият орган в тази държава е законодателната власт.
- Преди учредяването на сдружението администрацията оказвала ли е натиск върху Общинския съвет?
- Нашата Община е типичен пример за това как един кмет не се съобразява по никакъв начин с волята на местния законодателен орган и прави всичко възможно да бламира дейността на Общинския съвет. Създава му трудности, чисто организационни. Примерно, Общинският съвет няма юрист от много време, не се плащат заплати на хора, които поддържат електронната система, с която заседаваме. Като се започне от тези дребни неща и се стигне до това, че не се изпълняват решения на Общинския съвет. Тук те са десетки.

- Някакъв пример можете ли да дадете?
- Две години по ред кметът дава под съд приетия от Общинския съвет бюджет - за 2009-а и за 2010 г. Стигна се дотам, че, след като през 2009 г. Върховният административен съд постанови, че бюджетът е приет напълно нормално и в законно установения срок, кметът просто не изпълни заложени в него дейности, оправдавайки се с това, че го бил дал на съд. Същата е ситуацията и с бюджета от 2010 г.
Аз съм председател на Комисията по култура. Мога да ви дам десетки примери за това как една наредба, приета от Общинския съвет по време на първия мандат на Стефан Дамянов, не се изпълнява, защото Общината не иска тя да се изпълнява. Това е Наредба № 27, която касае символиката на града ни и поставянето на различни видове възпоменателни знаци. В града ни се появиха какви ли не неща, незнайно от кого и защо. Те са с неясен смисъл. Появяват се паметни плочи на места, където просто на някого му е хрумнало. Но какво се учудваме, като самата Община не спазва наредбите. Естествено, че гражданите в един момент ще правят каквото си искат. Ако това е типът гражданско управление, което кметът иска да наложи в града ни, извинявайте много, но ние сме категорично против.
Ние, така или иначе, не сме го подкрепили нито за първия мандат, нито за втория. Няма да го направим и третия път.
- На чия подкрепа смятате, че ще разчита сдружението?
- Ние виждаме, че кметът в момента създава една ОФ-организация. Той успя в края на първия и в началото на втория си мандат да маргинализира в голяма степен дейността на политическите партии в Казанлък. Намеси се почти във всички, за да се поставят такива ръководства, които са му удобни. Надявам се, че следващата година няма да се допусне грешката от 2007 г., когато единият кандидат беше подкрепен от политически сили, които иначе няма как да събереш на едно място. Десноориентираните партии трябва да успеят да се консолидират и да излъчат една обща стабилна кандидатура, която да се изправи категорично срещу безспорно сериозната кандидатура на Стефан Дамянов. В крайна сметка, градът ни да получи едно ново управление, защото на практика след 9 септември 1994 г. градът ни се управлява от комунисти, с едно малко изключение след 1991 г.
Що се отнася до Стефан Дамянов, той ще се бори за подкрепата на едни такива сдружения, които, чувам, щели да се борят за защита на националния ни суверенитет. Ние си имаме армия, имаме си служби за сигурност и не е работа на дадени структури от гражданското общество да се занимават с този въпрос.
В едни подобни формирования има много популизъм. Ще се стигне до ситуацията, в която живеем - в много тежки условия и тънем в мизерия, а в същото време ни се обяснява как всичко е наред.
Надявам се, че този път казанлъчани ще прогледнат, а и самите политически формации ще им дадат възможност да направят достатъчно качествен избор. И догодина да се промени статуквото.
- Решено ли е в какъв формат ще участва ВМРО на местните избори?
- Към момента не е избистрен начинът, по който ще се явим в Казанлък. Участваме в различни разговори. Но за мен печелившият вариант е една широка дясна коалиция с добър кандидат за кмет и по възможност с листа, която ще гарантира наистина едно професионално управление на града.
- Обсъждат ли вече десните сили варианти за личност, която да противопоставят на Стефан Дамянов?
- Обсъждат се варианти. Но смятаме, че има още време. Голямо е предизвикателството и затова трябва да се действа умно и хладнокръвно, за да постигнем желания резултат.  

Още новини