Начало Новини Актуално Сделките с имоти се увеличават

Сделките с имоти се увеличават

Актуално

Ръст от 2-3 на сто е отбелязал пазарът на недвижими имоти през последния месец. Това съобщи Лъчезар Искров, шеф на Националното сдружение Недвижими имоти. По думите му цените на имотите вече са престанали да падат, но още дълго време ще се задържат на настоящите си нива. Стойностите на имотите отпреди кризата могат да бъдат достигнати най-рано след 5-6 години.

В момента средната цена на квадратен метър Жилищна площ е между 750 и 950 евро в София, уточнява вестник Класа. Във Варна и Бургас стойностите са между 5 и 10 на сто по-ниски. Междувременно от  Green Life съобщиха, че при ваканционните имоти у нас 95% от купувачите са руски граждани от средната класа.

Плащане в брой сваля 20 % от цената на имота

Ако сте решили да купувате ваканционен имот, най-добре платете цялата сума кеш. Така можете да си издействате отстъпка в размер на 20%, сочи анализ на инвестиционната компания ГрийнЛайф. Това е схемата, която предпочитат 60% от всички купувачи. Руските клиенти са били единственият значим фактор на нашия пазар на ваканционни имоти през лятото, показва проучването.
Едва 35% от купувачите попадат в категорията „най-нисък сегмент" и разполагат с бюджет между 16 хил. и 25 хил. евро. В момента срещу такава сума купуват студиа при цена между 400 и 500 за кв.м. Най-голяма е групата на руската средна класа, която разполага с бюджет между 45 и 60 хил. евро. Разполагащите с 60 -150 хил. евро желаят да си купят къща, пише вестник Телеграф.
Забелязва се и промяна в дела на продадените къщи -ако преди година разпределението е било 10% към 90% в полза на апартаментите, то днес делът на къщите вече е 30%.
Продажбите „на зелено" продължават да намаляват, като техният дял е спаднал до 5%. Останалите 95% са предпочели да купят готов продукт. Проучването сочи, че 87% от всички купувачи придобиват имотите за лично ползване и отказват да ги дават под наем. Едва 3% купуват с цел препродажба и реализиране на печалба.

 

С 29% поевтиняха старите железобетонни жилища в София

Срив на цените на панелните жилища в престижните квартали на София и Варна се наблюдава през последните 12 месеца. В столицата поевтиняването е над 28 процента, като при двустайните то е близо една трета, а при тристайните - с около една четвърт. В най-големия ни черноморски град спадът на средните цени е с над една четвърт, пише вестник Монитор.
За София най-силен спад от 35 процента статистиката отчита при двустайните панелки в кв. "Гоце Делчев". Сега те се оферират от 704 до 794 евро за единица площ. Най-евтино - за 48 000 евро, се продава имот от 68 кв. м. 6000 евро повече се искат за жилище със същата площ, градено преди 41 години.
Старите тристайни панелки в южния квартал се предлагат за продажба от 682 до 895 евро за единица площ, сочи статистиката. Най-ниската обявена цена е 60 000 евро, а най-високата - 77 000 евро. В сравнение с миналия септември цените бележат спад от 26 процента.
В съседния кв. "Стрелбище" двустайните панелки са поевтинели за последната година с 28 на сто, а тристайните - с 29 процента. По-малките жилища сега се оферират от 789 до 1077 евро за квадрат. Най-евтино - за
56 000 евро, се продава апартамент от 71 квадрата, граден преди 23 години. 14 000 евро повече се искат за най-скъпия имот от сегмента в квартала.
Тристайните панелни апартаменти  в тази част на столицата се предлагат за продажба от 730 до 1022 евро за квадратен метър. Най-ниска цена от 65 000 евро се иска за партерен апартамент, строен през 1986 г., а най-високата - от 89 900 евро, е обявена за имот на последен етаж.
В "Дианабад" панелките - гордостта на соцстроителството, също бележат драстичен спад на цените за времето от миналия септември, сочи статистиката. Двустайните са поевтинели с близо една трета и сега се оферират от 830 до 907 евро за единица площ. Най-малко пари - 49 800 евро, се искат за имот от 60 квадрата. Най-скъпо - за 63 500 евро, се продава имот от 70 квадрата, който според обявата е с външна изолация.
С почти една пета поевтиняха тристайните панелки за последните 12 месеца в престижния южен квартал. Най-ниската цена - 50 000 евро, е за апартамент, граден преди 20 години. 38 000 евро по-скъпо се продава основно ремонтирано жилище на шести етаж.
В един от най-престижните варненски квартали - "Чайка", средните цени на двустайните панелки са паднали от миналия септември с 26 на сто, а на тристайните - с една четвърт, сочи статистиката. Сега най-евтиният двустаен там се продава за 55 000 евро, а най-скъпият - за 67 000 евро. При тристайните цените варират от 55 000 евро до 89 000 евро.

Предлагането намалява

За периода от миналия септември досега се наблюдава спад в предлагането на панелни апартаменти в престижните квартали на София и Варна, сочи статистиката.
В столичния "Стрелбище" офертите за двустайни са само няколко - срещу 20 преди 12 месеца. При тристайните съотношението е подобно. В "Дианабад" сега се продават по 4 двустайни и тристайни панелки.
В друг престижен квартал под Витоша - "Гоце Делчев", в момента са обявени за продажба 5 двустайни и 9 тристайни. При по-малките жилища броят на офертите е над 3 пъти по-малък, а за тристайните предложенията са 6 пъти по-малко.
Според брокери спадът в предлагането е заради сриването на цените, което принуждава много продавачи, нямащи спешна нужда от пари, да изтеглят офертите си от пазара. По всяка вероятност спадът на цените в сегмента ще бъде съпроводен и с ограничаване на предлагането.

 

Още новини