Начало Новини Актуално Сделки за 57 000 лева бяха сключени на Борса на проекти и идеи в Стара Загора (видео)

Сделки за 57 000 лева бяха сключени на Борса на проекти и идеи в Стара Загора (видео)

Актуално
борса проекти идеи

В Стара Загора се проведе първата Борса на проекти и идеи. В Младежки дом се събраха представители на над 20 граждански и бизнес организации и предприемачи. Тя се реализира от фондация Лале в сътрудничество с Търговско-промишлена палата Стара Загора и Обществен дарителски фонд Стара Загора и с подкрепата на Община Стара Загора.

Участниците в борсата представиха своите потребности и това, с което могат да бъдат полезни. Само за час бяха сключени 43 сделки, остойностени условно на 57 000 лева. Началото на инициативата постави председатлят на Палатата Олег Стоилов с удар на гонг.

Сдружение Самаряни спечели наградата за неправителствена организация, реализирала най-много сделки, общо 8 на брой. Търговско-промишлена палата - Стара Загора сключи 4 сделки и беше отличена в категорията Бизнес организация. Екипът на Палатата ще разпространява чрез своите медийни инструменти (ТВ предаване Инициатива, което се излъчва по ТВ Стара Загора, и чрез Икономически портал на регион Стара Загора) полезна информация, предоставена от клуб Ретро, от Клуб на астрономите любители Гемма и др.

БОРСА НА ПРОЕКТИ И ИДЕИ

Рекламна агенция Алфа визия също сключи 4 сделки. Тя ще осигурява луксозни отпадъчни материали на Информационния център Европа Директно. С тях децата от Стара Загора ще изработват коледна украса, която ще изпратят на своите връстници в останалите държави на Стария континент в подкрепа на инициативата Коледната елха на децата на Европа.

Агенцията за регионално икономическо развитие ще дава на ГПЧЕ Ромен Ролан европейска литература, а учениците ще правят преводи за целите на агенцията.

Четири успешни сделки сключи и Божидар Ройдев, управител на Ройдев ЕООД. Той ще предоставя компютърни услуги на Дома за деца, лишени от родителски грижи Теофано Попова, на сдружение Различния поглед и др.
Целта на борсата е да улесни диалога между неправителствените организации и бизнеса и да насърчи реализирането на полезни проекти и идеи.

В Борсата за проекти и идеи участваха още: Обществен дарителски фонд - Стара Загора, училищното настоятелство на ГПЧЕ Ромен Ролан, сдружение Родители - новатори, Алтернатива 55, сдружение Здраве и морал, прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур, клуб по конен спорт Феномен, клуб Екоспейс, който има идея за изграждане на спортна площадка Въжен парк, и др.

Моделът, който Фондация Лале въвежда в България, е Борса на проекти и идеи. Той е създаден и е много популярен в Холандия, където ежегодно се провеждат десетки местни борси. От 2007 година моделът се прилага с успех и в Германия, Австрия, Белгия и други европейски страни. Фондация Лале получи правата и документите за разпространението му в България от партньорски организации в Холандия (MOVISIE и Community Partnerships consultants) и Германия (фондация Бертелсман).
В България има вече успешно проведени борси в градовете – Русе, Пазарджик, Пловдив, Варна, София, Търговище и Плевен. Последната е в Стара Загора.

борса за проекти и идеи стара загора борса за проекти и идеи олег стоилов борса за проекти и идеи борса за проекти и идеи борса за проекти и идеи борса за проекти и идеи организации борса за проекти и идеи борса за проекти и идеи

Още новини