Начало Новини Актуално Сделки с хлебна пшеница на СФБ няма заради големи разлики в офертните цени

Сделки с хлебна пшеница на СФБ няма заради големи разлики в офертните цени

Актуално
пшеница криза

През първата седмица на август на Софийска стокова борса (ССБ) имаше оферти както за покупка, така и за продажба на хлебна пшеница, макар и за неголеми количества. За разлика от предната седмица обаче, когато беше сключена първата сделка за жито от нова реколта, за последните дни до сделка не се стигна.

Причината е разликата при оферираните цени „купува“ и „продава“ от над 20%.

Купувачите предлагат цени от 290 - 300 лела за тон, докато продавачите искат 350 - 380 лева за тон (цени без включен ДДС). Сключената миналата седмица сделка беше при цена от 380 лева/т пшеница.
За сравнение, на борсата в Будапеща в началото на август се сключваха сделки за пшеница при цени (преизчислени в лева) от 363 лв./т, които са с 24 лв./т по-ниски от стойностите от миналата седмица. На други големи стокови борси в Европа цените на зърното също се задържат или се понижават. Експерти обясняват това с големите покупки от Египет на руска пшеница (а не на европейска), съобщава investor.bg.

Котировките на суровото олио в Ротердам практически запазиха нивата си от миналата седмица от 1470 долара/т.
Захарта в Лондон обаче само за седмица поевтиня с 8% до 720 долара/т. Според пазарни наблюдатели, към момента това се дължи не на промени на търгуваните обеми захар на международните пазари, а на инвестиции на големи международни инвестиционни фондове, които влагат или изтеглят средства в някои основни хранителни и други суровини. Такава беше и причината за покачването на цените на захарта в Лондон около началото на юли.

Още новини