Начало Новини Актуално "Щрабаг" с поредна стъпка за намаляване на дела на олигарха Олег Дерипаска

"Щрабаг" с поредна стъпка за намаляване на дела на олигарха Олег Дерипаска

Актуално

Австрийската строителна компания "Щрабаг" (Strabag) представи поредната стъпка по намаляването на дела, владян от руския олигарх Олег Дерипаска, който е обект на международни санкции, предаде Ройтерс.

Мярката предвижда да свие дела на "Ем Кей И Оу Распириа трейдинг" (MKAO Rasperia Trading Limited) в "Щрабаг" от сегашните 27,8 на сто до под 25 на сто, което да й отнеме съществуващото към момента блокиращо мнозинство", посочва австрийската компания. "Това ще намали рисковете и негативните ефекти за бизнеса на компанията от санкциите, наложени на Олег Дерипаска", се казва в съобщение на "Щрабаг".

Освободените капиталови резерви ще бъдат разпределени между останалите акционери, които имат различни варианти да ги придобият - или срещу 9,05 евро за акция, или в съотношение едва нова срещу четири вече притежавани.

Според "Щрабаг" семейство Хазелщайнер, "Уника" (UNIQA) и "Райфайзен" (Raiffeisen), който общо притежават 57,78 на сто от акциите на компанията, са се съгласили да приемат втората опция.

Очаква се преразпределението на акциите да стане факт през първото тримесечие на 2024 г.

Дерипаска, който е близък на руския президент Владимир Путин, владее част от "Щрабаг" от 2007 г. Той попадна в санкционния списък на ЕС веднага след началото на войната и активите му бяха замразени.

Източник: БТА

Още новини