Начало Новини Актуално Ще въвеждат такса срещу спекуланти инвеститори

Ще въвеждат такса срещу спекуланти инвеститори

Актуално

В настоящия момент в Министерството на икономиката и енергетиката има около 17 000 заявления /предварителни инвестиционни намерения/ за изграждане на вятърни паркове и фотоволтаични системи. Затова новият Закон за възобновяеми енергийни източници предвижда регулация - такса от 25 000 евро на мегават, което ще бъде гаранция, че тези инвестиции няма да бъдат спекулативни, а реални.

Това съобщи народният представител и член на Парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм Недялко Недялков. Проектозаконът вече е приет на първо четене в комисията и се очаква да влезе в пленарна зала до средата на март.
Според депутата, регламентираната такса от 25 000 евро на мегават е еднократна и тя няма да се отрази върху цената на електроенергията от фотоволтаиците и вятърните паркове. Но пък ще спомогне да бъдат отстранени спекулантите, които нямат намерения да инвестират във възобновяеми източници, а купуват терени, за да ги продават, съобщава вестник Старозагорски новини.
Недялков съобщи още, че в новия закон основен акцент се поставя върху производството на ел.енергия от биомаса. Като суровина ще се използва дървесината от санитарната сеч на горите и растителни отпадъци след жътва. Това щяло да създаде и нови работни места.

На журналистическо питане за разследването срещу бившия директор на "Мини Марица-изток" Иван Марков депутатът заяви, че прокурорската проверка продължава и той ще изисква справка докъде е стигнало разследването.

Още новини