Начало Новини Актуално Ще се въведат минимални прагове за качество на храните

Ще се въведат минимални прагове за качество на храните

Актуално
Минимални прагове за качество на храните

Да бъдат въведени минимални прагове за качество на храните. Затова се договориха министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и представители на големи търговски вериги на среща в МЗХ. Предстои създаването на работна група, в която ще има представители на производители, преработватели, търговци и експерти от Българската агенция по безопасност на храните, които ще изготвят параметрите.

Срещата бе инициирана от министър Найденов по повод изразените опасения от производители и преработватели за натиск от страна на търговските вериги, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. На нея се обсъди постигането на консенсус за определяне на минимални прагове на качество при храните.

Към момента горната граница за качество е зададена по БДС стандартите за млечни продукти и „Стара планина” – за месните, но долна граница за качество няма дефинирана, споделиха представители на търговските вериги. На срещата бяха коментирани, че това може да са нискобюджетни продукти, които определено са безопасни и се предлагат на пазара, но са по - нисък клас.

Тези продукти определено имат дял на българския пазар, посочиха от търговските вериги. Министър Найденов обаче допълни, че трябва да бъде гарантирано качеството им.

„Искаме да постигнем консенсус по веригата производител – преработвател – търговец за минимални прагове на качество на храните”, посочи министърът. Българският потребител трябва да консумира все по-качествени продукти. Никой не е обявил война на търговските вериги, но искаме място, където да има гарантирано качество на храните, подчерта министърът.

Министър Найденов каза, че МЗХ не може да определя цените или да казва дали има картел, но големите търговски вериги са буфер на пазара и предпазват от спекула затова тяхната роля е много важна.

На срещата днес присъстваха представители на търговските вериги –СВА, Фантастико, Лидл, Метро, Билла, ДАР, 345, Пени маркет, Хит, Кауфланд и Карфур.

Още новини