Начало Новини Актуално Ще санкционират изпълнителя на лот 2 на автомагистрала Тракия заради закъснение

Ще санкционират изпълнителя на лот 2 на автомагистрала Тракия заради закъснение

Актуално

Заради закъснение от десетина дни изпълнителят на лот 2 на автомагистрала "Тракия" - консорциум "Магистрали Трейс", ще бъде санкциониран. Това стана ясно на фаталния петък, 13 август, когато зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Георги Прегьов и зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски инспектираха строителните работи на новостроящата се магистрала в участъка Стара Загора - Нова Загора.

"Съгласно договора с изпълнителя, ако има закъснение на който и да е етап, се налагат санкции. Ако изпълнителят обаче успее да навакса това закъснение до следващия етап, тези санкции се възстановяват", заяви пред медиите зам.-министър Прегьов.
32-километровата отсечка на ЛОТ 2 на магистралата е разделена на 16 етапа, пише вестник Старозагорски новини. Първият от тях е трябвало да приключи на 9 август т.г. Според зам.-министъра, в деня на проверката, 13 август, са изпълнени около 75% от работите. Впоследствие от МРРБ уточниха, че констатираното закъснение е за III и IV позиция на първи етап. Става дума за взаимствен изкоп от подход, филтриращ материала за дренажен пласт на III позиция и взаимствен изкоп от подходящ материал за насип, и подходящ материал в насипа на IV позиция.
Ръководителят на обекта инж. Петър Стефанов обясни закъснението с лошите метеорологични условия през юли (валежи) и увери, че то ще бъде преодоляно в близките дни. Според зам.-министър Прегьов обаче, в договора не е предвидена клауза за лоши или неблагоприятни климатични условия и рисковете били изцяло за изпълнителя.
Проверката, извършена на 13 август, беше първата по рода си за ЛОТ 2. Двамата зам.-министри бяха категорични, че такива проверки ще се правят редовно.
Освен спазване на договорираните графици, проверки ще се правят и на качественото изпълнение на строителните работи. От консорциум "Магистрали Трейс" обясниха, че ежедневно на обекта има консултант по строителен надзор. За качеството на влаганите материали пък отговаряла лабораторията към АПИ. До настоящия момент в общественото пространство не е известно да е имало подобни проверки, не само за магистралите, но и за всякакъв друг род пътни настилки. Но пък за всяко нещо си има първи път.

Още новини