Начало Новини Актуално Ще ревизират губещи автобусни линии

Ще ревизират губещи автобусни линии

Актуално

По настояване на дружество Автобусни превози ООД в началото на следващата седмица ще назнача комисия, която да огледа нерентабилните според ръководството му линии, съобщи за медията ни кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Ако действително те са такива, ще отпаднат от Общинската транспортна линия.

Ако линиите отпаднат, ще спре начисляването на неустойки. Но така или иначе, досегашните санкции трябва да се изплатят като пропуснати ползи за Общината, уточни кметът.
По настояване на частната фирма Автобусни превози (която след спечелен конкурс има сключен договор от 2009 г. за изпълнение на превозваческите услуги на Община Стара Загора), на 13 юни т.г. се проведе Председателски съвет с цел изясняване на взаимоотношенията между двете страни.
Както вече стана известно, превозвачът е санкциониран от възложителя за неизпълнени курсове - за м. февруари т.г. в размер на 89 000 лв.; за март и април - 195 150 лв. Към настоящия момент превозвачът е платил само част от санкциите. Назначеният от половин година управител Ангел Делчев заяви категорично, че фирмата е във финансов колапс и няма възможност да плати останалата сума, както и да инвестира в закупуване на нови автобуси - нещото, за което настоя кметът Живко Тодоров.
Две седмици по-късно, когато на сесия беше представен докладът на Надзорния съвет на Общинската агенция по приватизация, стана ясно, че гълъбовското ДЗЗД Евро бус не е изпълнило и поетите си към Общината инвестиционни ангажименти по силата на сключения през 2007 г. приватизационен договор за Автобусни превози в размер на над 4 млн.лв., основно перо от които бяха за закупуване на 50 нови автобуса. Според договора дължимата неустойка за неизпълнените инвестиции е 50% от общия им размер, т.е. 2 000 000 лева, които трябва да бъдат платени от превозвача на Община Стара Загора.
Междувременно ръководството на превозваческата фирма започна връчване на едномесечни предизвестия за освобождаване от работа на 237 шофьори и кондуктори, а същевременно изпрати писмо до Общинския съвет и администрацията, с което настоя сформирането на комисия, която да ревизира рентабилността на скандалните линии. Но ако проблемът с губещите линии тепърва ще се разглежда от комисия, проблемът с неустойките от приватизационния договор има една-единствена алтернатива - 2 млн. да бъдат изплатени на Общината.
Едва ли дружеството ще се съгласи доброволно да преведе дължимите ни средства, но неустойката на инвестициите ще търсим при всички положения по съдебен път, каза кметът Живко Тодоров.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини