Начало Новини Актуално Ще получи ли ТЕЦ "Марица Изток 2" пари наготово и кой ще плати сметката, интервю с Красимир Дачев

Ще получи ли ТЕЦ "Марица Изток 2" пари наготово и кой ще плати сметката, интервю с Красимир Дачев

Актуално

Красимир ДачевБългария е в много деликатно положение заради Зелената сделка. С нея ще се види разликата между богатите и бедните държави. Ние сме злепоставени с тази сделка, тъй като западните държави вече имат натрупвания и са направили преструктурирането, докато източната част на Европа продължава да е на въглища и тепърва ще плаща много пари за преструктуриране. Това заяви зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев в студиото на Здравей, България на Нова телевизия.

Беше очевидно, че ще трябва да затваряме въглищни централи, но очаквахме, че Министерството на енергетиката ще започне някакъв план за преструктуриране. 

Всеки от работодателските организации, които представляваме, очакваше проект за намаляване на разходите, за оптимизиране на работниците. Затова ни изненада хомогенното решение в Народното събрание, каза още той. По думите му рядко се приема нещо с такова единодушие. Всички са гласували за някакво социалистическо решение да се подпомогне ТЕЦ Марица Изток 2, което е странно, при положение, че например ТЕЦ Марица Изток 1 с 0,4 човека прави 1 мегават, а ТЕЦ Марица Изток 2 - с трима. Тя е три пъти по-малко ефективна, обясни Дачев.

Той даде за пример Гърция, в която има открита мина за добив. Там с подобни количества има 2 500 работници, а нашите, които добиват въглища, са 10 000 души, посочи още той.

Ако ТЕЦ Марица Изток произвежда енергия на 100 лева, тя ще печели и няма да внасяме от чужбина. През януари внесохме енергия на стойност 110 лв. Това се случва, защото този ТЕЦ работи от 30% до 50% от капацитета си, каза Дачев. Според него той теоретично не може да бъде ефективен, тъй като не работи непрекъснато.

Всяка година ТЕЦ 2 генерира между 150 и 200 милиона загуби. Ние вече се радваме, когато внасяме ток, което няма нищо общо с целта и създаването на тези ТЕЦ-ове, подчерта Дачев. За мен това решение е една слепота, няма никаква визия за бъдещето. Имаме нерационален подход и временно решение, което не е решение, а увеличава проблема, защото загубите от такива упражнения ще станат близо милиард, заяви още зам.-председателят на БТПП.

Според него темата е деликатна. По начина, по който се процедира, няма как да станат нещата. Това не е решение на правителството. То трябва да тръгне от самия сектор и Министерството на енергетиката, тъй като те създават дупка в бюджета. Учудвам се и не знам с какво ще я запълват финансовият министър и министър-председателят, коментира Красимир Дачев.

Страшното е, че депутатите единодушно са решили нещо, което е пълен социализъм. Те не помагат на сектора. Това е една голяма пречка. Очаквахме друго и дори предлагахме да им съдействаме, каза той.

  • Целият разговор

 

АОБР възразява срещу спасяването на ТЕЦ Марица Изток 2

ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОПИЕ:
Г-Н ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ
ВИЦЕПРЕМИЕР
Г-ЖА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА
МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

 

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Бизнес организациите възразяват категорично срещу спасяването на ТЕЦ Марица Изток 2 със заповед на министъра на енергетиката или с решение на НС. Това са непазарни практики от периода преди 1989 г., против европейските политики и ЗАБАВЯЩИ икономическия растеж на България.

През 2019 г. министърът на енергетиката издаде Е-РД-16-417/18.06.2019 г., а през тази година идентична заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 г. Тези заповеди увеличават недопустимо неефективността на пазара защото:

1. ТЕЦ Марица Изток 2 ще работи на непазарна цена. Това ще струва на фонд Сигурност на електроенергийната система в годишен план над 150 млн. лева, което ще се плати от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия, наречена Задължение към обществото. Това ще повиши допълнително цената на електроенергията.

2. ТЕЦ Марица Изток 2 получавайки пари наготово не се стреми да си оптимизира разходите. Работи на 50% и по-малко от капацитета си без да оптимизира и без това раздутата численост на персонала. В края на 2019 г. централата има близо 2400 служители, при инсталирана мощност от 1620 МВ. За сравнение в КонтурГлобал Марица изток 3 работят малко над 400 служители, при инсталирана мощност от 908 МВ, а в Ей и Ес 3С Марица изток 1 при мощност от 690 МВ има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната ТЕЦ плащат всички потребители в България.

3. Не се изпълнява препоръката, направена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в ценовото решение С-19, стр. 34 през юни 2019 г, а именно:
КЕВР счита, че поведението на дружеството следва да е ориентирано към търсене на възможности на пазара за покриване на разходите си чрез реализация на произведената електрическа енергия на балансиращ пазар, на пазара ден напред, на пазара в рамките на деня, в периодите, когато средните ценови нива са над променливите разходи на дружеството 93,33 лв./Мвтч, за да се покрият или поне намалят загубите на дружеството от отчитаните условно-постоянни разходи.

4. ТЕЦ Марица Изток 2 намалява производството си и увеличава стабилно загубите си - към септември 2019 г. централата отчита отрицателен финансов резултат от 173 млн.лв., с което допринася за високата цена на ел.енергията в България, като страната ни се превърна във вносител на електроенергия, всички потребители трябва да покриват нарастващите загуби.
Крайният резултат: ще продължим да имаме най-високата цена на тока в Европа, достигаща разлика от 25 до 50% над средната. За м. януари 2020 г. нямаше държава в ЕС с по-висока от нашата цена на електроенергията за индустрията.

Категорично бизнесът иска ТЕЦ Марица Изток 2 да работи максимално дълго. Но по следния начин:

1. България следва да въведе т.н. капацитетен механизъм и да въведе тръжна процедура за осигуряване на сигурността на електроенергийната система. Това обеща публично енергийният министър Теменужка Петкова в края на 2019 г., но опроверга с издаването на заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 г.

2. Всички ненотифицирани държавни помощи в енергетиката следва да бъдат прекратени, а получаващите такива помощи производители да участват в търг за капацитети. Тези, които предложат по-ниски цени за осигуряване на недостигащия капацитет ще получат одобрена от ЕК държавна помощ при съответните ангажименти. Очакваме размера на тази помощ да бъде значително по-малак от надплащания без одобрение на ЕК досега, към който режим се прикачи и ТЕЦ Марица Изток 2 вместо да се откачат другите.

3. Задължително ТЕЦ Марица Изток 2 трябва да си оптимизира разходите. За да има шанс да спечели квота в търга за капацитет.

4. ТЕЦ Марица Изток 2 да продава електроенергия, съгласно препоръката от ценовото решение С-19/юли 2019 г. на КЕВР.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
Всичко казано по-горе пряко влошава конкурентоспособността на българския бизнес и устойчивостта на публичните финанси. Икономическият растеж ще бъде изяден, спасявайки непазарно търговското дружество ТЕЦ Марица Изток 2. Защото парите за инвестиции на икономиката, в т.ч. и на енергетиката ще бъдат изразходвани без да има полза от това. Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България.

С уважение,

Кирил Домусчиев

Председател на КРИБ
Ротационен председател на АОБР за 2020 г.,
От името и по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

Още новини