Начало Новини Актуално Ще пътуваме до Бургас по магистрала Тракия през лятото на 2012 г.

Ще пътуваме до Бургас по магистрала Тракия през лятото на 2012 г.

Актуално

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев постави началото на тръжната процедура за избор на изпълнител на ЛОТ 2 на автомагистрала Тракия, в отсечката Стара Загора - Нова Загора. Церемонията се състоя в източния край на магистралата, свързващ пътя за Стара Загора. В момента текат паралелно отчуждаване на земи и обезщетяване на собствениците, подготовка на строителното разрешително и доклада за Оценка на въздействие върху околната среда.

След 3-4 седмици тръгват процедурите за ЛОТ 3 и ЛОТ 4. Те ще се движат около месец закъснение, но в крайна сметка целта е през лятото на 2012 г. да имаме готова магистрала, заяви Росен Плевнелиев. Прогнозната цена на общото трасе от 115 км е около 350 млн. евро.
Условията, на които трябва да отговорят фирмите-кандидати, са ясно и изпълними.
Компаниите ще имат възможност да внесат своите оферти до 11 януари. андидатите трябва да имат приходи от дейност, сходна с предмета на поръчката в размер на 200 млн. лв. за период от 3 г. За 5 години трябва да имат изпълнени минимум 35 км магистрали и пътища от републиканската мрежа, както и да представят график за реализиране на проекта в рамките на 25 месеца.
Кандидатите също така, трябва да имат възможност да осигурят със собствени средства, или чрез подходящи банки, финансиране в размер на 20 млн. лв., каза Георги Прегьов, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.
Няма никакви дискриминационни условия в нито една от посоките. Ние сме дали равен шанс на всички. Българските фирми са достатъчно добре подготвени, така както и международните, и ние сме сигурни, че ще видим сериозно участие в търга, обяви министър Плевнелиев.
Той добави, че втори подход, свързващ Стара Загора с АМ Тракия ще има, но като част от самостоятелен проект.

 

Министър Плевнелиев:

Стара Загора е един от 6-те градове в България, които са избрани за изпълнението на по-мащабни инфраструктурни инвестиции

Още новини