Начало Новини Актуално Ще можем сами да изчисляваме с колко е поскъпнал животът ни

Ще можем сами да изчисляваме с колко е поскъпнал животът ни

Актуално

Вече всеки българин ще може да изчислява личната си инфлация. Това е възможно посредством калкулатора, който вече е достъпен на страницата на Националния статистически институт (НСИ). Той е разработен по проект Прозрачна и достъпна информация - прозрачна, достъпна и ефективна администрация, финансиран от Оперативна програма Административен капацитет, като разработването му е отнело около година.


Калкулаторът се основава на индекса за потребителските цени (ИПЦ), който е приет за официален измерител на инфлацията. Потребителите трябва да въведат месечните си разходи, класифицирани в 16 групи, и годишните си разходи в 8 групи. На основа на тези данни се изчисляват структурата на личните разходи, предаде econ.bg.
За да се измери чистото изменение на цените, е необходимо структурата на разходите да остане постоянна, обясниха днес от НСИ. От там добавиха, че калкулаторът дава възможност на съответния човек/домакинство да прецени доколко се приближава до средностатическия българин, който например дава 36% от месечните си доходи за храна. В същото време, за да се получи личният модел на потребление, е необходимо да се премине през няколко стъпки. Първо трябва да се попълнят 15-те месечни групи разходи. В това число влизат всички разходи за храни и безалкохолни напитки, топлоенергия, лекарства, бензин, битова химия и др. Ако съответният потребител на системата е имал и други разходи, то той ги въвежда в графата други разходи. След като бъдат получени месечните разходи в лева, се преминава към раздела Годишни разходи, в който се съдържат 8 групи информация. Те касаят разходите за ремонт на жилището, покупката на транспортни средства, парите за образование и др.
Веднъж след като всички направени разходи са отчетени, потребителят може да посочи периода, за който ще бъдат направени изчисленията. След това посредством бутона Изчисляване на инфлацията се получава отделната информация за всеки потребител. Двете й измерения - в месечна и годишна база, се сравняват с показателите на националната статистика.
Информацията, получена от личния калкулатор, няма да бъде използвана от НСИ. Това обяви директорът на института Мариана Коцева. Тя допълни, че новото приложение ще даде възможност на хората сами да контролират финансите си и да преценят дали трябва да се откажат от нещо.

Още новини