Начало Новини Актуално Ще можем да купуваме плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти директно от производителя

Ще можем да купуваме плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти директно от производителя

Актуално

До дни ще влезе в сила наредбата, която позволява директно предлагане на продукти от производители на пазара, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов пред журналисти. Продажбата директно от производителя в момента е забранена. Наредбата ще позволи да се продават плодове и зеленчуци, млечни и месни продукти директно от производителя им.

За да продават директно на пазара, производителите трябва да са регистрирани, животните пък трябва да бъдат с добър здравен статус. Предлагането не трябва да бъде на улицата, съобщи actualno.com.
Найденов съобщи, че ще внесе в Министерски съвет промяна на устройствения правилник на земеделското ведомство, с която отдел към дирекция Растениевъдство ще се занимава само с контрола на биопродуктите.
Всичко, което се предлага на пазара, трябва да подлежи на контрол. В този смисъл биопродуктите трябва да бъдат с изяснен произход. Трябва да имаме гаранция, че това, което се предлага с наименованието, че е биологично чисто, наистина е такова, каза министърът.
Водят се разговори с асоциации на биопроизводители. В отдела ще работят 10 души и те организират сертификацията на биопродуктите.
Освен това МЗХ смята в бъдеще за популяризира българските биопродукти, за да може ние да си спомним за уникалния вкус на българските продукти, които да завещаем на следващите поколения.

Още новини