Начало Новини Актуално Ще издирват костите на жертвите от Старозагорското клане

Ще издирват костите на жертвите от Старозагорското клане

Актуално

Започва процедура за канонизация на старозагорците, избити през юли 1877 година - съобщават от Пресцентъра на Община Стара Загора. - Ръководството на Общинския съвет (ОбС) и на общинската администрация са си поставили за цел да доведат до финал процеса за канонизацията на избитите през 1877 година хиляди старозагорци - каза на брифинг зам.-кметът Иванка Сотирова. - Обявен е конкурс за идеен проект, за облагородяване на мястото около Мавзолей-костница 19 юлий 1877.

Броят на жертвите не е от първостепенно значение. Надявам се старозагорската общественост да бъде още по-ангажирана към тази инициатива.
За канонизацията настоя Инициативен комитет, чийто основен състав е от Сдружение Българска орда. Представителите му информираха, че кметът на Стара Загора Живко Тодоров е приел да бъде негов почетен председател. Изпратено е и официално писмо, с което се прави предложение на Старозагорския митрополит Галактион да стане почетен съпредседател на Инициативния комитет.

Издирването на костите на жертвите от Старозагорското клане е най-важната цел на Инициативния комитет. Важно е и канонизацията да се случи тази година, когато се навършват 135 години от боевете за Стара Загора, каза Любомир Вълков, председател на клуб Евразия.
Батак е бледо копие на жертвите в Стара Загора - категоричен е почетният гражданин проф. Петър Жеков, който подкрепя инициативния комитет. - Клането е било страшно. От моята баба, която е внучка на Даскал Атанас Иванов, зная, че когато той ще завърнал от чужбина и е влязъл в града, вонята от непогребаните трупове е била ужасна, а гледката - ужасяваща. Според спомени на свидетели Сюлейман паша (Безумний) е направил лагер, в който са били натикани 3000-4000 деца, продавани като роби в Диарбекир.

Прав е нашият съгражданин поетът Михаил Берберов, който в поемата си пише: Стара Загора, Стара Загора - жив град с темели в кости забити!. Днешните старозагорци ходят върху спомените и героите на града, а канонизацията е акт, който трябва да ни свърже с благодарност към загиналите за род и Родина.
На заседанието на ОбС от 29 март 2012 г. бе гласувана единодушно декларация в подкрепа на предложението. Вносители са общинските съветници Гергана Микова и Пламен Йорданов. В нея е записано: След тежките боеве за защита на Стара Загора през лятото на 1877 година, градът е превзет от турската войска, опожарен и сринат до основи, а над 14 000 българи са зверски избити. От 19 до 21 юли продължава нареченото по-късно от историците Старозагорско клане - най-кървавият акт на насилие в българската история. В знак на почит и преклонение пред стотиците невинни жертви подкрепяме искането за тяхната канонизация.

Вестник Старозагорски новини изцяло подкрепя инициативата за канонизиране на жертвите на турските башибозуци. Припомняме, че преди три години медията ни извърши мащабно разследване за местонахождението на тленните останки на жертвите, след като един бивш кмет от тоталитарното минало призна, че те са извадени от Костницата в потайна нощна доба. Всички събрани факти и материали през изминалите три години ще предоставим на Инициативния комитет с надеждата, че със съвместни усилия разследването ни ще бъде финализирано. И след канонизацията Старозагорското клане ще намери достойно място в българските учебници по история.

Още новини