Начало Новини Актуално Ще бъде направен анализ на дейността на ДКЕВР

Ще бъде направен анализ на дейността на ДКЕВР

Актуално

предстои анализ дейност ДКЕВРНа този етап действително концентрирахме своите усилия върху организиране на всички предпоставки за създаване на Изборния борд. Беше направен много задълбочен анализ на състоянието в енергетиката, така че да отговорим на очакванията на гражданите, както и анализ на евентуалните резерви, които биха могли да се появят в бюджета, заяви служебният премиер Марин Райков.

Той посочи, че към този момент се очертава възможност за осигуряването на известен резерв от средства, чрез който ще бъдат подпомогнати основно три целеви групи. Това, разбира се, ще бъдат на първо място програмите за заетост, т.е. безработните. На второ място децата с увреждания и на трето място - лицата, на които е отказана целева помощ за отопление, поради това че доходите им надхвърлят с малко определения праг, заяви г-н Райков. Ресорният министър и вицепремиер в кабинета Деяна Костадинова уточни, че ще бъде направено предложение и за разширяване на границата за достъп до целевата помощ за отопление, съобщиха от правителствената пресслужба.

Пред журналисти днес министър-председателят посочи, че е предприето проучване на ситуацията по цялата верига на ценообразуване в областта на енергетиката. Срещу нашата страна има наказателна процедура във връзка с това, че не са въведени в действие мерки в съответствие с Третия енергиен пакет. Либерализацията на енергийния пазар несъмнено дава голяма част от отговорите, които нашите граждани търсят, и основно за равния достъп до различни доставчици, заяви премиерът. Той уточни, че правителството ще се стреми да предизвика все по-задълбочен анализ на цялата система на ценообразуване, включително и чрез организиране, ако е възможно, на независим международен одит. В допълнение към думите му вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че предстои да бъде направен анализ върху дейността на регулатора (ДКЕВР) и основно върху неговите аналитични компетенции. Ние искаме да разберем дали регулаторът де факто в състоянието, в което е, и според закона, е възможно да осигури наистина независим регулационен пакет и освен това достатъчно добър контрол върху всички, които той трябва да контролира, заяви Захариева. В тази връзка премиерът Райков уточни, че ключова тема е начинът, по който функционират регулаторите в България и изрази намерението си правителството да работи, за да изготви предложения към следващите управления за действия в тази област.

В отговор на поставените въпроси за състоянието на фискалния резерв министър-председателят посочи, че към 18 март 2013 г. неговият размер достига 4 млрд. лв. и превишава значително депозита на Сребърния фонд, който е 2 млрд. лв. Няма никакво основание да се спекулира със състоянието на фискалния резерв. След възстановяването на един немалък ресурс от средства, изплатени по еврофондовете, и най-вече фонд Земеделие по програмата за развитие за селските райони, фискалният резерв по всяка вероятност ще надмине минималните нива, разчетени за края на годината. Всичко, което е заложено и което е наше задължение, ще бъде спазено и при това без особени проблеми, заяви премиерът. Той посочи като първи видим резултат от дейността на правителството сигналите към партньорите и пазарите, че действително няма шанс служебният кабинет да пристъпи към авантюристични, популистки стъпки, така че да се компрометира финансовата стабилност и шансовете за растеж, включително и за изграждане на една по-оптимистична социална реалност. Цената на нашите държавни облигации се качва, рисковата премия пада, цифрите са абсолютно красноречиви, допълни министър-председателят.

Той съобщи, че днес е изпратил писма до всички политически лидери на парламентарно представените в 41-то Народно събрание партии с молба да направят предложения относно неправителствените организации и представители на асоциативния сектор, които биха се включили в Изборния борд. Продължаваме разговорите по организационните, финансовите и кадровите въпроси във връзка с конструирането на борда, като разчитам в него да се участват и редица наблюдатели, включително и международни, уточни премиерът. Той допълни, че решението, което е взел по отношение на председателя на Съвета на директорите на Информационно обслужване АД проф. Михаил Константинов ще бъде обявено след края на предстоящата конкурсна процедура по избор на преброител, за да не окаже влияние на резултата. Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков увери, че ще бъде направено всичко необходимо за провеждането на изборите зад граница. Бюджетът наистина е силно недостатъчен, много ще ни бъде трудно да организираме изборите в чужбина с 550 000 лв., но имам готовност и съм решил да предложа на колегите да увеличим тази сума поне със 160 000 лв., допълни г-н Райков.

Още новини