Начало Новини Актуално Щафетни протести при лекарите

Щафетни протести при лекарите

Актуално
протести на лекари

Ще се въведат листи на чакащите пациенти в болниците по време на протестите, които ще започнат от 1 ноември, съобщи главният секретар на БЛС Димитър Ленков. Той гарантира, че спешните случаи ще бъдат обслужвани и няма да има затворена болница. Предвижда се протестите да започнат щафетно по предварително изготвен график, едночасово за всяка болница.

Зам.-председателят на КНСБ на Синдиката на здравните работници в България д-р Иван Кокалов, че до средата на следващата седмица ще бъдат начертани конкретните стъпки на протеста.
Д-р Атанас Бадов - председател на КНСБ в най-голямата областна болница в региона МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович", потвърди, че по принцип са готови за стачка, но все още нямало яснота и чакали решенията на националните структури. Същото потвърди и лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Петър Ялъмов. Председателят на РК на БЛС д-р Светослав Стоименов изрази пълната подкрепа и готовност на съсловната организация за протести, но се чакали решенията на централата на БЛС.
Вариантът, който беше представен на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предизвика ново недоволство сред лекарското съсловие. Очаква се лекарите да внесат исканията си към правителството в Министерския съвет. От Лекарския съюз настояват цялата здравна вноска от 8 процента да отива в бюджета на НЗОК, а не както е сега 2 процента от нея да отиват в резерва на Здравната каса и да се трупат по сметка в БНБ. Не се приема също и част от парите от здравната вноска да отиват в бюджета на Министерството на здравеопазването за дейности, които са извън покриваните от Касата. Например обезпечението на спешната помощ е задължение на Министерството на здравеопазването, а не на Здравната каса и няма нищо общо със здравното осигуряване.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини