Начало Новини Актуално Създават нова пенсионерска формация в Стара Загора

Създават нова пенсионерска формация в Стара Загора

Актуално

Лутането между партии, съюзи и различни сдружения на над два милиона български пенсионери продължава, стана ясно на вчерашната пресконференция, организирана от учредителите на нова формация. Добре познатият активист от третата възраст Димитър Юнкеров съобщи, че в понеделник в Районния съд са внесени за регистрация документите на Гражданско сдружение Българска асоциация на пенсионерите (ГСБАП).

Узаконяването на новата национална формация пък се очаквало да стане до края на следващата седмица.
Припомняме, че само преди няколко месеца (на 6 септември 2010 г.) в Гоце Делчев беше учредена Българска асоциация на пенсионерите (БАП), в която влязоха четирима старозагорци - Димитър Юнкеров, Иван Чапразов, Теньо Гешев и Георги Георгиев. Според Юнкеров, веднага след това обаче в работата на асоциацията се намесил Съюз на пенсионерите - 2004 г., който бил сателит на БСП. Именно затова той предложил всички, вземащи участие в управителните и контролните органи на БАП, да представят удостоверение от Комисията по досиетата, че не са били сътрудници на Държавна сигурност. След като това не било прието, Юнкеров и група негови съмишленици от Стара Загора, Димитровград, Хасково и Ямбол решили да създадат новата формация, пише вестник Старозагорски новини.
ГСБАП подкрепяла кабинета на Бойко Борисов и действията му за разбиване на престъпността и нямало да прераства в партия. Формацията се обявява за временно замразяване на най-високите пенсии и увеличение от 20 до 50 лева на останалите. При сега съществуващата безработица те са и против наемането на работници в България от страни извън ЕС. От сдружението искат осигуряването на най-малко 50 хиляди легла за хроничноболни пенсионери в лечебните балнеосанаториуми и намаляване на цените на леглата с 50% за престой от 15 дни. Юнкеров заяви, че подкрепят идеята на правителството работещите пансионери да плащат плосък данък върху получаваната от тях пенсия над 250 лева. В момента в България имало 300 000 безработни и 200 000 работещи пенсионери, от които 70% били бивши военни и полицаи, получаващи прилични пенсии.

Още новини