Начало Новини Актуално Създават Асоциация на градовете с културно-историческо наследство

Създават Асоциация на градовете с културно-историческо наследство

Актуално

Наситена туристическа програма се очертава във Велико Търново през месец април. С пищна церемония и театрални възстановки на исторически дати от историята на Второто българско царство Велико Търново ще бъде официално коронясан на българска земя за Балканска столица на културния туризъм. Това ще стане на 16 април по време на седмото издание на международното изложение Културен туризъм във Велико Търново.

Приза градът получи на 20 януари т.г. в Белград на конгреса на Световната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (IHRA). Коронясването ще стане на Царевец. Преди това празнично шествие ще тръгне от Общината до портите на крепостта, предаде econ.bg.
Международното изложение Културен туризъм т.г. ще се проведе от 14 до 17 април. На площ от около 220 кв.м в изложбените зали Р. Михайлов ще се представят изложители от 18 държави, каза Даниел Панов от общинската Царевград - Търнов.
Туристическата борса ще започне с изложбата Буквите на България - азбука на Европа. В нея ще бъдат представени 30 плаката, представящи буквите от българската азбука, които са изработени от 30 художници от 20 страни.
На 14 април официално ще бъдат подписани учредителните документи по създаването на Асоциацията на градовете с културно-историческо наследство в България. На 16 април във В. Търново ще се проведе годишната среща на кметовете на общини по проблемите на туризма. С експерти от МРРБ и Министерството на културата ще се дискутират възможностите и предизвикателствата, които дават за туризма структурните фондове на ЕС. Ще бъдат организирани кръгли маси за историческото наследство и градските пейзажи.
По традиция част от борсата е филмовият фестивал На източния бряг на Европа. Ще бъдат представени различни туристически дестинации и маршрути в страната.
Туристическото изложение се организира от Царевград Търнов, Община В. Търново, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, браншовите туристически асоциации на туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите, пише в. Янтра Днес.

 

Още новини