Начало Новини Актуално Създаване на фонд за ранно пенсиониране, предвиждат законови промени

Създаване на фонд за ранно пенсиониране, предвиждат законови промени

Актуално
Стара Загора

Да се създаде фонд за ранно пенсиониране към НОИ, предвиждат промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), съобщиха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и управителят на Националния осигурителен институт Христина Митрева. В него от 1 януари 2011 година ще се превеждат осигурителните вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване за професионален пенсионен фонд.

Вноските са съответно 12 процента за 1-ва категория труд и 7 процента за 2-ра категория труд, уточни министър Младенов. Той подчерта, че професионалните пенсионни фондове плащат основна, а не допълнителна пенсия, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.
В предложението е записано от 1 януари 2015 година възрастта за пенсиониране на категориините работници да се увеличава с 6 месеца на година до достигане на 55 годишна възраст за жените и 58 годишна възраст за мъжете при първа категория труд. За втора категория труд възрастта се увеличава на 60 години за жените и 62 години за мъжете.
Пенсионният модел трябва да бъде коригиран, за да се гарантира на заетите около 100 000 души в тежките професии достойна пенсия, каза министър Младенов. Той обясни, че ако от 1 януари 2011 г. професионалните фондове плащат пенсия за ранно пенсиониране на лице от 1-ва категория труд на базата на натрупаните в индивидуалната му партида средства при 120 вноски и средна годишна доходност на професионалните фондове от 5,6 процента, пенсията ще бъде 53 лева при срок на получаване 11 години, а при 8-годишен срок на получаване- 72 лева. За лицата, работещи при 2-ра категория труд пенсията е в размер на 113 лева.
Министър Младенов посочи, че средният размер на пенсията, която се плаща от държавното обществено осигуряване е 465 лева за 1-ва категория труд на базата на средните размери на осигурителните доходи и 341 лева за 2-ра категория труд. Предлаганите промени в КСО целят в системата на държавното обществено осигуряване до 2017 година дефицитът за фонд пенсии за бъде 0, обясни министър Младенов. От 2000 г. до 2010 г. той се е увеличил 20 пъти и е достигнал над 2 млрд лева.
Предлага се вдигането на осигурителния стаж да започне от 1 януари 2015 г. с по 4 месеца на година за третa категория труд, докато достигне 37 г. за жените и 40 г. за мъжете, каза управителят на НОИ Христина Митрева. НОИ ще засили контрола върху неправомерните плащания чрез увеличение на периода, от който се изчисляват обезщетенията за безработица, бременност и раждане, от 12 месеца на 18 месеца. Мярката се подкрепя от работодателите и синдикатите, уточни Митрева.
В предложението се посочва, през 2017 година коефициентът на всяка година осигурителен стаж, който сега е 1,1 процента, да нарасне на 1,2 процента за пенсиите за трудова дейност. Промените в КСО целят най-късно 2025 година равнището на заместване на индивидуалната пенсия да бъде 65 процента от нетния доход, допълни Митрева.

Още новини