Начало Новини Актуално Създава се Национален публичен регистър на възобновяемите енергийни източници

Създава се Национален публичен регистър на възобновяемите енергийни източници

Актуално

Сдруженията от сектора на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) ще работят за създаване на Национален публичен регистър за ВЕИ, който ще обхваща както проектите за изграждане на екоцентрали така и работещите съоръжения в страната. Идеята е да предоставя актуална инфорамция, която да е и обществено достъпна.

"Българските граждани имат правото да знаят по какъв начин се развиват енергийната система на страната, както и проектите за производство на електроенергия от ВЕИ. Инвеститорите в сектора желаят да предоставят възможност за свободен достъп до тази информация" заяви Никола Газдов, председател на "Българската фотоволтаична асоциация". Регистърът ще се попълва и от инвеститори на вече изградени ВЕИ инсталации. Крайната цел на проекта е да се създаде интерактивна карта на ВЕИ в България с обобщени данни за всеки един проект. Информацията ще бъде поместена на специална интернет страница, която е в процес на изработка, уточнява вестник Банкер.

За да могат заинтересованите лица да получат данните обаче "Публичният регистър за ВЕИ” трябва да бъде подкрепен и от големите държавни и частни играчи в енергетика – Национална електрическа компания, Електроенергиен системен оператор, Държавна Комисия за енергийно и водно регулиране, ЧЕЗ, ЕВН, Е-ОН, Министерство на енергетиката и туризм, Министерство на земеделието и храните, Министерство на околната среда и водите. Само така ще има яснота относно планираните и наличните ВЕИ проекти, твърдят още организациите.

Националният регистър ще показва реалният обем инвестиционни проекти за изграждане на ВЕИ системи, които имат сключен предварителен или окончателен договор за присъединяване към мрежите на НЕК и електроразпределителните дружества, реално ангажираният от ВЕИ проекти мрежови капацитет, месторазположението на инсталациите както и площите върху които са разположени (земеделски, индустриални, сграден фонд и т.н.).

Инициативата се подкрепя от най-големите неправителствени организации в сектора: Асоциация на производителите на екологична енергия, Българска ветроенергийна асоциация, Българска Фотоволтаична Асоциация, Национален съюз на независимите енергопроизводители "Екоенергия", Съюз на производителите на екологична енергия – БГ, както и от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

Change_2010

IEE_2010

 

 

 

Още новини