Начало Новини Актуално Създава се Асоциация на градовете с културно-историческо наследство

Създава се Асоциация на градовете с културно-историческо наследство

Актуално

Община Велико Търново и община Байон ще си сътрудничат при създаването на Асоциация на общини, селища и територии с културно-историческо наследство в България. Инициативният комитет за учредяването й бе сформиран на работна среща в старата столица, на която присъстваха и представители на общините Горна Оряховица, Лясковец, Трявна, Елена, Дряново и Троян. Към тях се присъединяват и общините Несебър и Поморие.

Работната група ще подготви устава на бъдещата организация, вътрешните правила и програмата, по която ще работят, пише вестник Национална бизнес поща. След подготвянето им ще стартира и създаването на сдружението, което ще бъде в близките няколко месеца, каза за-местник-кметът на Велико Търново Стефка Танева.

В работната среща взеха участие и експерти от Община Байон, която е член на френската национална асоциация на културно-историческите градове и региони под закрила. Организацията съществува от десет години и в нея са включени 150 френски общини, които си сътрудничат в опазването и съхранението на културно-историческото си наследство. С опита си, който община Байон има от членството си във френската асоциация, тя ще помогне на българските си колеги при създаването на сдружението на общините с културно-историческо наследство.

Още новини