Начало Новини Актуално Съвместен преход за въгледобивните региони в Полша и България

Съвместен преход за въгледобивните региони в Полша и България

Актуално

През тази година Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) става партньор на проекта Cooperative Transition of Polish and Bulgarian coal regions (Съвместен преход за въгледобивните региони в Полша и България). Проектът ще се осъществява с подкрепата на ключови заинтересовани страни в полските и българските въглищни региони за преминаване към нулеви въглеродни емисии, като те бъдат ангажирани в създаването на специфични за региона стратегии за заетост, уточняват от камарата.

Проектът е насочен към целеви групи от въгледобивните региони към три български области - Стара Загора, Перник и Кюстендил (включително Бобов дол), където заплахата от структурна безработица е най-голяма и на места вече е факт, информира banker.bg.

Планираните дейности са събрани в три групи. Първата е насочена към aнгажиране на основните заинтересовани страни в процеса на създаване на съвместни стратегии за обособяване на нови работни места и оптимизиране на съществуващи. Втората дейност е за застъпничество за тези стратегии на регионално, национално и европейско равнище, а третата - включване на стратегиите сред ключовите целеви групи чрез медийни канали, на които те се доверяват.

Дейностите ще се осъществяват в рамките на работни срещи, експертни семинари и учебни посещения в страната и извън нея (study visits), отбелязват от камарата. Окончателните версии на стратегическите документи ще дадат възможност на заинтересованите страни да ги използват като основа за кандидатстване за финансиране от Европейския съюз.

Проектът е част от Европейската инициатива за опазване на климата (EUKI) на Федералното министерство на икономиката и опазване на климата на Федерална република Германия, създадена вследствие на Парижкото споразумение относно изменението на климата от 2015 година.

Трансферът на опит, подпомагащ вътрешноевропейския диалог, се явява ключов момент в изпълнението на проекта, който ще се осъществява едновременно в България и Полша в продължение на три години. Управлението на проекта от немска страна ще поеме GIZ (Германско дружество за международно сътрудничество).

Още новини