Начало Новини Актуално Съветниците на премиера Бойко Борисов

Съветниците на премиера Бойко Борисов

Актуално

Те са винаги в сянката на премиера. Далеч от телевизионните камери и микрофоните. В нормативните документи за тях са написани само три изречения: че събират, обобщават и анализират информация, че подготвят справки и експертни становища. А всъщност имат огромна власт.

Понякога премиерските съветници са по-влиятелни и от самите министри, но това става ясно чак след като свърши даден премиерски мандат.
Симеон Сакскобургготски си имаше Тодор Диманов, Константин Паликарски и Димитър Цонев.
Сергей Станишев разчиташе на Азер Меликов, Ивайло Данаилов и Росен Карадимов.
А Бойко Борисов? Позовавайки се на Закона за достъп до обществена информация, поискахме от съветниците към политическия му кабинет да ни предоставят сами своите автобиографии, пише вестник Труд.

Спец по криволиченето на пътищата

Човек с четири титли - генерал-майор, доцент, доктор-инженер Румен Миланов, е премиерски съветник и секретар на Съвета по сигурността. Миланов е бил шеф на КАТ, жандармерията, НСБОП, НСО, завършил е и Академията на Държавния департамент на САЩ, и Академията на МВР на СССР. В биографията си е изредил десетки публикации. Ето темите на две от тях: “Влияние на криволиченето на пътя върху безопасността на движението” и “Изследване скоростта на свободно пътуващите автомобили по криволичещите участъци на двулентови пътища”.

Проектант на магистрали

Когато завършвал висшето си образование с тапия за пътен инженер през 1968 г., премиерският съветник Васил Бонински проектирал в дипломната си работа част от магистрала “Хемус”. Става дума за участък от аутобана около Правец, включващ и днешния тунел “Правешки ханове”. На “Дондуков” 1 дошъл от областното пътно управление на София, на което бил началник 5 години. Преди това редувал работа в държавни и частни фирми все в областта на пътищата. Малко преди промените, през 1988 г., е ръководел проектирането на магистралата “Изток-Запад” в Алжир, финансирана от Световната банка. Бил е и зам.-началник по поддръжката на пътната мрежа в африканската страна към “Техноекспортстрой”. Според него проблемите с българските шосета се крият не в тяхното строителство, а в лошото им поддържане.
През 80-те години на миналия век е бил член на техническия комитет по пътно поддържане в Постоянната асоциация на пътните конгреси в Париж. А от 2004 до 2008 г. бил експерт към Еврокомисията за България в областта на обществените поръчки по програма TAIEX, сочи автобиографията му.

Майстор на шоколада

Едва ли някой журналист подозира, че шефът на правителствения пресцентър е... майстор на сладоледа и шоколадовите бонбони.
Две години Николай Боев се е трудел в шоколадовата фабрика “Станчо Колев” в Габрово, сочи автобиографията му. В завода си спомнят за Боев като работливо, интелигентно и усмихнато момче. Много добре се справял като оператор на поточната линия за форниране - на нея се изработвало фолиото, в което се поставят бонбоните, преди да бъдат пакетирани, разказва тогавашният началник на производството Николай Колев.
Боев, който пише, че е набивал крак в казармата цели 15 месеца в поделения в Ботевград, Пещера и Казанлък, е завършил журналистика в СУ “Св. Климент Охридски”. Като изключим трудовия му стаж във фабриката за вкуснотии, преди “Дондуков” 1 Боев е работел само на още едно място - Столичната община, в пресцентъра на кмета.
Медийният съветник е още ерген, но се радва на огромен интерес от страна на десетки чаровни репортерки. Боев посочва в биографията си, че е цар и на компютърната програма “Фотошоп”.

Полиглот от Белгия

Пет чужди езика говори Ангел Чолаков, съветникът по европейските въпроси на премиера.
Разказва, че научил шведски покрай едно свое гадже от северното кралство. А иначе в последните 14 г. е живял в Белгия - където завършил две магистратури.
Бил е стажант в Генерална дирекция “ЕкоФин”, финансов съветник в “ЕксонМобил Петролиъм”, медиен анализатор в агенция “Карма интернешънъл глобъл афеърс” и преводач.

Бивш заместник главен редактор

Бившият депутат в два парламента Светослав Спасов днес съветва премиера по мобилизационната подготовка. Историкът започнал трудовия си стаж като... журналист. И то не като обикновен репортер, а като цял зам. главен редактор на в. “Шуменски новини”.
Има и четири научни статии, една от които на тема: “Подвижните армейски работилници по време на войните (1912-1918)”.
Любовта му към историята и принадлежността към НДСВ го караха да се дегизира като цар Симеон Велики във възстановки на събития от Първата българска държава. Спасов набра популярност и сред парламентарните репортерки с познанията си по гледане на ръка, а уменията си във фън шуй приложи още в първия работен ден на Бойко Борисов на “Дондуков” 1 и даде на новия си шеф ценни съвети как да подреди кабинета си.

Търговец на мляко

Преди да стане съветник на Никола Саркози, а днес и на Бойко Борисов, Радослав Точев е бил... търговец на мляко в “Данон груп” във Франция, като отговарял за пазарите в цяла Източна Европа. Точев е чел и лекции пред българските евронаблюдатели в Страсбург.
Конструктор на приемници
Далеч преди да поеме надзора над европарите, Юлиана Николова стартирала трудовата си кариера като конструктор на нискошумови микровълнови приемници и системи за цифрова телекомуникация.

Кмет и съдия

Осем години кмет на Шумен и осем години съдия - това е накратко биографията на премиерския съветник Веселин Златев. След като загуби последния местен вот през 2007 г., бе адвокат и съдружник в две фирми.

Закрилничка на децата

Съветничката Деяна Костадинова е работила в агенцията за закрила на детето от нейното създаване през 2001 г. Била е шефка на дирекцията, която е проверявала дали в училища и ясли се спазват правата на децата. Участвала е в писането на няколко закона, свързани с малчуганите и семейството.

Професорът стоматолог

Заболяванията на венците са главният научен интерес на проф. Доан Зия,здравният съветник на Борисов. Деканът на Стоматологичния факултет в София е брат на бившия зам.-министър Нахит Зия, който е в кома, откакто на 8 декември 2006 г. катастрофира край село Микре, Ловешко.
Това са хората, които премиерът Бойко Борисов е наел да му помагат във въртенето на държавното кормило. Предстои да видим дали ще се справи с “криволиченето на пътя”.

Юлиана НИКОЛОВА

Ресор - секретар на Съвета за управление на средствата от ЕС
Образование - електроинженер
Чужди езици - английски и руски

Румен МИЛАНОВ, 61 г.

Ресор - съветник и секретар на Съвета по сигурността
Образование - строителен инженер
Чужди езици -не е посочил

Николай БОЕВ, 31 г.

Ресор- ръководител на звеното за връзки с обществеността
Образование- бакалавър по журналистика, магистър по европейска публична администрация
Чужди езици - английски и руски/

Светослав СПАСОВ, 36 г.

Ресор- военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност
Образование -историк и икономист, доктор на науките
Чужди езици- английски и руски

Веселин ЗЛАТЕВ, 55 г.
Ресор - съветник по местната власт
Образование- юрист
Чужди езици - руски и немски

Ангел ЧОЛАКОВ, 34 г.

Ресор -съветник по европейските въпроси
Образование - политически науки и бизнес администрация
Чужди езици - френски, английски, руски, шведски и немски

Васил БОНИНСКИ, 65 г.
Ресор - съветник по регионално развитие
Образование - пътностроителен инженер
Чужди езици - английски, френски и руски

Деяна КОСТАДИНОВА
Ресор - съветничка по социална политика и юридически въпроси
Образование – юрист
Чужди езици - английски и руски


Доан ЗИЯ, 64 г.
Ресор - съветник на половин щат по здравеопазване
Образование - стоматолог
Чужди езици- не е посочил

Още новини