Начало Новини Актуално Съветници предлагат общинска еднократна помощ за новородени в Стара Загора

Съветници предлагат общинска еднократна помощ за новородени в Стара Загора

Актуално

общинска еднократна помощ за новородениПроект на Правилник за отпускане на еднократна финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Стара Загора ще гласуват общинските съветници на 13 февруари. Подробности по общата инициатива дадоха днес на нарочна пресконференция вносителите Диян Димитров, Методи Пенчев (Народен съюз) и Антон Андонов (ВМРО). 

Надявам се, че правилникът ще отговори на очакванията на хората, които са избрали Стара Загора за раждане и отглеждане на деца. Ако колегите подкрепят предложението ни на първо четене по време на февруарското заседание, а след това и на второ четене през април, от знаковата дата 1 юни ще може да подпомогнем новородените или осиновените старозагорски деца, уточни Диян Димитров.

Право да получат еднократна парична помощ имат родители на новородено дете или осиновители, български граждани, от които към момента на кандидатстване поне единият е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Стара Загора за период поне една година от датата на раждане или осиновяване, а другият - с настоящ адрес в старозагорската община. Важно условие е и родителите да бъдат пълнолетни и с минимум средно образование към момента на подаване на заявление. Финансовата подкрепа може да бъде поискана в срок от 90 дни след раждането или осиновяването му, стана ясно по време на пресконференцията.

Подобно на държавната помощ, която получават родителите, ние също имаме идея да степенуваме поредността на раждане на деца, като паралелно с това нарастват сумите, а помощта ще се дава до 3-то дете включително, даде подробности по параметрите Димитров.

Почти година и половина ни отне да се стиковаме. В крайна сметка повечето колеги загърбихме различията, за да направим нещо полезно. Изхождахме от една и съща позиция - да бъдем полезни на нашите съграждани, подчерта Антон Андонов. За ползите от постигнатия консенсус и възможността да бъдат надградени и подобрени условията за получаване на финансова помощ говори и Методи Пенчев - на този етап искаме да приемем текстовете, така за следващата година ще имаме по-конкретна цифра за необходимите средства за догодина, както и подробна статистика за родените и осиновени бебета.

От думите на съветниците стана ясно още, че сумата при пилотното стартиране на програмата ще бъде около 400 лева подкрепа за първо дете. Индикативната сума към момента сочи, че близо 350 хил. лева ще са нужни за обезпечаване на Правилника до края на 2020 година.

Подадените от родителите документи ще бъдат разглеждани от 5-членна комисия, в която влизат служители от общинска администрация и общински съветници.

Още новини