Начало Новини Актуално Съюз на българските турци ще създават в Казанлък

Съюз на българските турци ще създават в Казанлък

Актуално

Създаването на бъдещ Съюз на българските турци обсъдиха в Казанлък представители на Федерация "Справедливост", начело с нейния председател Сезгин Мюмюн, координатори и представители на изселнически дружества в Турция. Активен участник в създаването на новата структура е и председателят на Националното турско обединение (НТО) Мендерес Кунгюн, който уточни, че до дни ще стане ясна и датата на учредителния й форум.

Целта на бъдещия съюз, според него, щяла да бъде противопоставяне на статуквото, установено от посткомунистическия режим в България, легитимирал ДПС като единствена представителна формация на българските турци, пише вестник Старозагорски новини. Участници в срещата твърдят, че съюзът на практика ще е опит за създаване на реална алтернатива на фиктивната политическа представителност на ДПС в България. Сред тях е и Ешреф Кахрамен, първият български турчин, завел дело срещу България за Възродителния процес.
До началото на май учредителите на бъдещата формация трябвало да изготвят и специална платформа, която да се представи в Брюксел. В нея, по думите на Кунгюн, ще има и поредица искания към българската държава, от които отчасти зависело и членството на България в Шенген. Тричленна делегация от представители на федерация "Справедливост", НТО и на мюсюлманското вероизповедание щели да посетят Брюксел през май.
"Учредяването на т.нар. "Съюз на българските турци" е пореден опит за разбиване структурите на Движението за права и свободи (ДПС), нещо, което Мендерес Кунгюн е правил много пъти досега", заяви вчера пред "Старозагорски новини" председателят на областната организация на партията на Сокола Халил Летифов. По неговите думи, спряганият за лидер на новата формация Кунгюн неведнъж се е опитвал да създава паралелни на движението структури, но те винаги са били увенчавани с неуспех поради чисто провокативния си характер. Летифов добави още, че категорично не одобрява създаването на съюз, който дори с името си говори за формация от етнически тип. По неговите думи ДПС била съвременна, широко отворена за хората българска либерална партия, в която представителите на всички етноси имали еднакви права и задължения. Той дори упрекна лидера на НТО, че подценявал интелекта на членовете и симпатизантите на ДПС, които много добре знаели и разбирали това.
Опитите за създаване на сериозна алтернатива на ДПС сред част от мюсюлманите в страната не са от вчера. В периода 2005 - 2007 година именно Мендерес Кунгюн и представители на различни други формации, на няколко пъти правиха подобни форуми, именно с такава цел. За отбелязване е фактът, че подобни опити се правеха винаги в навечерието на избори.

Още новини