Начало Новини Актуално Съучастници на ексминистърката разследвани и за заменки на военни имоти

Съучастници на ексминистърката разследвани и за заменки на военни имоти

Актуално

Бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова в съучастие като извършители с Михаил Методиев и Венцислав Драганов, и двамата от Стара Загора, са присвоили държавни пари в размер на 11 038 405 лв., гласи част от обвинението, което вчера повдигна Софийска градска прокуратура.

За Венцислав Драганов се знае, че е бивш офицер от Държавна сигурност, дългогодишен приятел на Емилия Масларова, а в момента един от богатите бизнесмени в Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини. Другият съучастник - 34-годишният Михаил Методиев, обаче е абсолютно непознат на старозагорската общественост. Освен в скандалната реконструкция на Центъра за комплексни социални услуги, която стана повод за обвинението срещу Масларова, имената на двамата фигурират и в сделките по заменки и продажби на апетитни военни имоти в Стара Загора. Преди парламентарните избори 2005 г. Венцислав Драганов, чрез фирма "ТЕМА" ООД, е придобил общо 6 магазина на ул."Св.княз Борис" No 108 и 110 и на бул."Митрополит Методий Кусев" No 7 (в идеалния център на Стара Загора) срещу замяна с апартаменти в крайни квартали на Казанлък и Стара Загора. По същата схема с два магазина на бул."Цар Симеон Велики" No 53 се е сдобил и Михаил Методиев, собственик на "КОНКОРДИЯ" ЕООД.
Преди парламентарните избори на 2009 г. чрез едноличните си фирми "КОНКОРДИЯ" и "ДБМ ТРЕЙД" Методиев купува от Министерството на отбраната (чрез търг) още два магазина на бул."Митрополит Методий Кусев" No 7, за които е платил близо 500 000 лв. От сделките, реализирани с Министерството на отбраната, Драганов и Методиев са станали буквално собственици на цели отрязъци от централни старозагорски улици.
В заменките и покупките на военни имоти са участвали още няколко фирми, свързани помежду си, разкри през октомври 2009 г. вестник "Старозагорски новини". Взаимната свързаност на същите фирмите впоследствие беше установена и от Главна прокуратура. В искането на главния прокурор на РБългария Борис Велчев, направено пред Народното събрание на 05.11.2009 г., за сваляне на имунитета на Емилия Масларова е упоменато, че именно Драганов се явява "реалният собственик и фактически управител" на "КОНКОРДИЯ" ЕООД, дружеството, което има 99.2% във фирмата, извършила реконструкцията на Центъра за комплексни социални услуги в Стара Загора - "СТАРА ЗАГОРА 2007" ООД. И освен "КОНКОРДИЯ" ЕООД и "СТАРА ЗАГОРА" ЕООД, приятелят на Масларова "фактически управлявал дейността на още няколко дружества - "КЪНСТРЪКШЪН ЕНД РИПЕЪР" ЕООД, "ТЕМА" ООД И "ДБМ ТРЕЙД" ЕООД. Все фирми от обръча, придобили апетитните военни имоти в Стара Загора. Към настоящия момент извършените от тези фирми сделки са обект на разследване от Военно-окръжна прокуратура - Пловдив, и Военно-окръжна прокуратура - София.,Прокурорските проверки са образувани по сигнал на "Старозагорски новини", а изнесените в публикациите данни се основават на справките, изискани от новия областен управител Йордан Николов за извършени заменки и продажби на военни имоти в предходното управление на Областната администрация в Стара Загора.

Още новини