Начало Новини Актуално Сътрудничката на омбудсмана в Стара Загора си подаде оставката

Сътрудничката на омбудсмана в Стара Загора си подаде оставката

Актуално

Сътрудничката на обществения посредник на Oбщина Стара Загора Иванка Желева е депозирала оставката си, стана известно вчера. Новината беше потвърдена от председателя на Общинския съвет Тенчо Руканов. В заявлението си за напускане Желева е посочила, че е запозната с решението на Постоянната комисия по законност и че е стигнала до извода, че трябва сама да се оттегли.

За нейното освобождаване настояваха не само от комисията, а и шефката й Павлина Геренова. Според омбудсмана, най-общо Желева е нарушила принципите на конфиденциалността. Дали оставката на сътрудника на обществения посредник ще бъде приета без допълнителни дебати, или ще се стигне до гласуване в местния парламент, ще стане ясно в сряда. Тогава по процедурата ще трябва да се произнесе ПК по законност, каза Тенчо Руканов, цитиран от вестник Старозагорски новини.
Конфликтът в институцията ескалира преди два месеца, когато сътрудничката депозира в Общинския съвет 14-страничен доклад срещу дейността на омбудсмана. В него са описвани редица случаи, които според Желева представляват превишаване правата на прекия й началник. На 8 декември цялата документация беше предоставена на комисията по законност, а петимата членове, присъстващи на заседанието, категорично решиха, че не са налице сериозни нарушения в работата на омбудсмана. Към Геренова бяха отправени и някои препоръки, с които тя ще трябва да се съобразява при приемането на жалбите на гражданите. На заседанието беше решено поисканото от обществения посредник освобождаване на Желева да бъде внесено за гласуване на редовната сесия на местния парламент на 22 декември.

Още новини