Начало Новини Актуално Състезание Евроскола за областите Стара Загора и Хасково

Състезание Евроскола за областите Стара Загора и Хасково

Актуално

euroscolaЕвропейският парламент в България организира регионално състезание Евроскола за средни училища от областите Старозагорска и Хасковска, което ще се състои на 11 януари 2020 г. от 10:00 часа в конферентната зала на х-л Родопи, гр. Хасково. Отборите, класирани на първите места, ще спечелят пътуване до Страсбург (Франция) и участие в програма Евроскола на ЕП през първата половина на 2020 г.

От 2006 г. насам повече от 120 български училища и над 4 100 български младежи са били част от програма Евроскола на Европейския парламент. Това е уникално събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 28-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на Европейския парламен в Страсбург. Участниците вземат думата в пленарни сесии и заседания на парламентарни комисии, за да проведат дебати и да гласуват резолюции по наболели въпроси, като през цялото това време упражняват своите езикови умения и завързват нови приятелства с други ученици от цяла Европа.

Регионалното състезание в Хасково ще излъчи българските представители в Евроскола през първата половина на 2020 година. Право на участие имат ученици от 16- до 18-годишна възраст от училища, които не са пътували по програмата до Страсбург през 2017, 2018 и 2019 година. Доброто владеене на един от трите работни европейски езика - английски, френски или немски - е измежду главните условия за участие и ще се проверява по време на състезанието. Оборите трябва да се състоят от 5-има ученици, ръководени от един учител.

Въпросите в състезанието ще бъдат по текущи теми от национален и европейски интерес. Журито, което ще оценява представянето на учениците, ще бъде в състав: Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, Жени Колева, експерт Връзки с обществеността в Бюрото на Европейския парламен в България, и Ана Маринска, асистент Информация и комуникация в Представителството на Европейската комисия в България.

За участие в състезанието са записани 10 отбора от двете области:

  • Професионална гимназия по селско стопанство и икономика Христо Ботев, Свиленград;

  • Природо-математическа гимназия Иван Вазов, Димитровград;

  • Профилирана природо-математическа гимназия Никола Обрешков, Казанлък;

  • Езикова гимназия Проф. д-р Асен Златаров, Хасково;

  • Профилирана природо-математическа гимназия Гео Милев, Стара Загора;

  • Професионална гимназия по строителство и дървообработване Инж. Недьо Ранчев, Стара Загора;

  • Професионална гимназия по дървообработване и строителство Цар Иван Асен II, Хасково;

  • Профилирана езикова гимназия Д-р Иван Богоров, Димитровград;

  • Природо-математическа гимназия Акад. Боян Петканчин, Хасково;

  • Средно училище Васил Левски, Гълъбово.

Регламент за участие

Теми за подготовка

Още новини