Начало Новини Актуално Съществуването на Дома в Бузовград - под въпрос

Съществуването на Дома в Бузовград - под въпрос

Актуално

Страхувам се, че може да затвоpят Дома за медико-социални грижи за деца до 3 години Мария Луиза в Бузовград!, заяви директорът на социалното заведение д-р Ивелина Панова-Ламбова. Коментарът й бе по повод стартиралата вече програма на Министерството на здравеопазването за закриване на домовете за деца до три години.

"Работи се на тъмно. Не мога да прогнозирам какво ще се случи. Министерството предвижда да закрие цели 9 (девет) дома още в следващите пет години и се притеснявам, че и ние може да сме в списъка...", продължи д-р Панова-Ламбова. Силно обезпокоен е и персоналът, който според директорката работи за "жълти стотинки". Иначе в ДМСГД "Мария Луиза" живеят 83-ма малчугани. Там обаче няма сирачета. Всичките те са изоставени от родителите си, а почти 80 на сто от тях са с увреждания.
"Не разбирам защо в очите на обществото образът на възпитателя е представен като полупрестъпник. Говори се за недохранени деца и още куп нередности, но това не е така!", категорична е още д-р Панова-Ламбова. Според нея е крайно възмутително, че никой не споменава за родителите, отказали се от рожбите си.
В Дома се правят непрекъснати проверки. Директорката сподели, че не се притеснява от тях и всеки, който желае да посети институцията, е добре дошъл. Според нея не бива да се "зачерква" вече нещо изградено, а напротив - да се доусъвършенства към по-добро.
Това, което Министерството на здравеопазването предвижда, е всички деца в домовете да бъдат върнати в биологичните им семейства или настанени в приемни такива през следващите 15 години. Припомняме, че в България има 32 дома, в които са настанени 2334 деца до 3-годишна възраст. Финансирането на генералната промяна ще се осъществи по оперативните програми "Регионално развитие" и "Развитие на човешките ресурси". Очаква се по тях да бъдат усвоени над 26 милиона лева. Предвижда се изграждането на семейно-консултативни центрове, малки групови домове, детски-консултативно-лечебни кабинети и центрове за здравна подкрепа на бременни и майки в риск.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини