Начало Новини Актуално САЩ открива България чрез китарите на Кремона - Казанлък

САЩ открива България чрез китарите на Кремона - Казанлък

Актуално

Китарите на Кремона са на едно ниво с испанските китари, които са еталон в света. Даваме същото качество на много по-атрактивна цена. Освен класика, с китарите, произведени в Казанлък може да се свири фламенко, бразилска, джипси музика, а също и джаз. Стремим се да излезем от рамките на чистата класическа музика, защото искаме американците да разберат, че на класическите ни китари и тяхното кънтри звучи страхотно, казва Николай Илиев, търговски представител на Кремона в САЩ.

Николай Илиев е роден в София през 1977 година. Завършил е информатика в УНСС, но казва, че истинското му призвание е търговията. От 7 години живее и работи в калифорнийския град Сакраменто на Западния бряг на САЩ като официален търговски представител на казанлъшката фабрика за струнни инструменти Кремона. Женен е за българка, с която са израснали заедно в София. Двамата имат 5-годишно момиченце на име Андрея, пише вестник Национална бизнес поща.


- Г-н Илиев, Вие сте специалист по информатика. Как стана така, че развихте бизнес с музикални инструменти?

- Ако някой преди 5 години ми беше казал, че ще продавам китари и цигулки, нямаше да повярвам, защото в България съм се занимавал с нещо съвсем различно. Бях в козметичната индустрия - ДИСТРИБУТИРАХ СТОКИ И КОЗМЕТИКА ОТ ИСПАНИЯ. Музиката винаги ми е била хоби. Свирил съм на китара, като малък ходих на уроци. Много съм запален по музиката, но никога не съм си представял, че ще се занимавам с търговия на музикални инструменти. Това стана след като се преместих в САЩ. Вуйчо ми Валентин Димчев е собственик на казанлъшката фабрика Кремона и ми предложи да помогна да се разпространяват инструментите в Щатите. До този момент нямаше никаква дистрибуция на Кремона в САЩ. Предишният собственик беше вкарал само ЕДИН КОНТЕЙНЕР ОТ СТАРОТО ПРОИЗВОДСТВО КИТАРИ С МНОГО НИСКО КАЧЕСТВО които буквално нямаха никакви продажби. За мене беше предизвикателство да променя това, защото съм търговец по призвание. Най-голямото предизвикателство за мене е разработването на нови продукти на даден пазар. В началото обаче беше много трудно, защото нищо не знаех за тази индустрия. Не знаех как е организиран пазарът, колко е голям, какви са възможностите му и тръгнах буквално да се уча. ЧУКАХ НА ВРАТИТЕ НА МАГАЗИНИТЕ, НОСЕХ КИТАРИ СЪС СЕБЕ СИ и ги молех да ми отделят време и внимание. И докато в България те гледат много скептично, когато показваш нов продукт, в САЩ ти отделят не само време, но посочват всички слабости натози продукт, като ти казват откровено какво не им харесва, какво и по какъв начин трябва да се подобри. Всичко това много ми помогна да очертая стратегията, по която Кремона да започне да се налага в САЩ.

- Как успявате да спечелите доверието на американските клиенти, след като е известно, че те почти не са чували за България?

- Макар и рядко, СЛУЧВАЛО СЕ Е АМЕРИКАНЦИ ДА МЕ СЮРПРИЗИРАТ СЪС ЗНАНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ. Казвали са ми: О, столицата ви е София и президент ви беше Живков. Всеизвестно е, че американският пазар е най-агресивният по отношение на конкуренцията и най-разглезеният спрямо потребителите. За тях са важни две неща - качеството и цената. Американецът не се интересува дали стоката идва от България, Америка, Китай или откъдето и да е другаде.

- Кои инструменти на Кремона се купуват и поръчват най-често в САЩ?

- Ние сме още в началото. В последните две години ОБОРОТИТЕ НИ В САЩ СА ОКОЛО ПОЛОВИН МИЛИОН ДОЛАРА НА ГОДИНА. Но има много какво да се постигне. На Западния бряг вече работя със 115 магазина. Скоро се надявам те да станат 150, 200. Имам сериозни амбиции за пазара. Буквално вчера получих последната пратка инструменти от България. Виждам как с всяка пратка се повишава качеството им, изчистват се дребни, често козметични неща. Затова очакванията ни стават все по-големи, а Кремона успява да се справи.

- Какви музиканти най-често се интересуват от българските струнни инструменти?

- Това са ПРЕДИМНО СЕРИОЗНИТЕ СТУДЕНТИ И УЧЕНИЦИ, КОИТО ИЗУЧАВАТ КИТАРА. в музикалните училища и консерваториите. Работя в много близки отношения с един италианец - Роберто Кориас, който е виртуоз на фламенко и мой добър приятел. В много добри отношения сме и с Вадим Колпаков, чиято група свири на концертите на Мадона. Съвсем скоро той ще има няколко концерта в едно студентско градче - Дейвис, близо до Сакраменто, които ще бъдат посветени изцяло на Кремона. Опитваме се да покажем на потенциалните потребители, че нашите класически китари не са само за класическа музика. Освен класика, НА НАШИТЕ ИНСТРУМЕНТИ МОЖЕ ДА СЕ СВИРИ ФЛАМЕНКО, БРАЗИЛСКА, ДЖИПСИ МУЗИКА, ДЖАЗ. Стремим се да излезем от рамките на чистата класическа музика, защото искаме американците да разберат, че на класическите ни китари и тяхното кънтри звучи страхотно. Определено имаме успехи, защото вече много УЕСТЪРН МУЗИКАНТИ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ ОТНАСЯТ С РЕСПЕКТ КЪМ КИТАРИТЕ НА КРЕМОНА.
За мене беше огромно удоволствие, когато ми се обади преподавател по класическа китара в консерваторията в Сан Франциско, за да ме попита къде може да намери нашите китари, защото иска да изпрати свои студенти в магазина, за да ги ползват в обучението си. Това ме прави много щастлив и ми дава увереност да продължа. С нетърпение чакам юни тази година, когато ще се прибера в България. Искам да обиколя българските музикални магазини, за да видя какво се продава в тях. За съжаление, мнението в България за продукцията на Кремона по инерция е скептично. КОТИРАТ СЕ РАЗНИ ЯМАХИ И ПОДОБНИ МАРКИ, които в САЩ дори не се сравняват с българските, защото нашите са в много, много по-висок клас. Говоря за класическите модели. Китарите на Кремона са на едно ниво с испанските китари, които са еталон в света. Даваме същото качество на много по-атрактивна цена. Дори специалистите ни казват, че в българските китари виждат много повече испански почерк, отколкото в китарите, произведени в Испания.

Още новини